Komkommers telen met kunstmatige intelligentie

Anja Dieleman (WUR)

Het publiek-private samenwerkingsproject AGROS wil een 'autonome kas' realiseren waarin de teelt op afstand wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie (AI). Intelligente algoritmes en geavanceerde sensoren bewaken de belangrijkste gewaseigenschappen en ondersteunen de beslissingen die genomen worden om tot een rendabele teelt te komen. AGROS wordt geleid door Wageningen University & Research. Op haar website doet WUR regelmatig verslag van het project. Ook worden er informatieve video's gemaakt en geplaatst.

Een volledig autonoom kassysteem
“De stip op de horizon is een volledig autonoom kassysteem dat is gebaseerd op sensordata, op afstand gestuurd door een intelligent algoritme, met een objectief doel, in dit geval een zo hoog mogelijke nettowinst. De afgelopen jaren hebben we de bouwstenen hiervoor ontwikkeld: de fysiologische kennis van het gewas, de sensoren, en de intelligente algoritmes. Dit komt nu allemaal samen in een validatieproef,” vertelt Anja Dieleman, AGROS-projectleider en onderzoeker bij de WUR business unit Glastuinbouw. Klik hier voor meer informatie op de website van WUR.

Validatieproef met drie verschillende besturingen
In drie kascompartimenten in de onderzoeksfaciliteiten van WUR in Bleiswijk worden komkommers geteeld van het ras Hi-Power. De besturing is in elk compartiment anders: er zijn twee compartimenten met een autonome kasbesturing: de Digital Twin, en het Reinforcement Learning-algoritme. In het derde compartiment, het referentiecompartiment, wordt de teelt gestuurd door een groep gewas- en irrigatiedeskundigen.

Digital Twin en Reinforcement Learning
Het Digital Twin-algoritme regelt alles: het klimaat (verwarmingstemperatuur), de watergift (het bepalen wanneer irrigatie moet worden toegepast), wanneer de lampen worden aan- en uitgeschakeld, welke CO2-concentratie moet worden bereikt in de kas en zelfs de gewasstrategie. Het Reinforcement-Learning-algoritme is getraind om het kasklimaat te sturen. Door miljoenen simulaties uit te voeren, leerde deze vorm van kunstmatige intelligentie de optimale besturing te vinden om het kasklimaat volledig autonoom aan te sturen. Leer meer over beide benaderingen in deze video.

De telerspraktijk
Het referentiekader is een groep gewas- en irrigatiedeskundigen van de AGROS partnerbedrijven. Deze deskundigen vertegenwoordigen de kennis van telers en de huidige best practices. Zij telen in het derde compartiment komkommers volgens de praktijk. “We sluiten zo dicht mogelijk aan bij de telerspraktijk,” zegt Franky van Looveren, Cultivation Manager bij MechaTronix. Bekijk hier hoe hun teeltstrategie is opgezet:

Benieuwd welke compartiment het meest succesvolle teeltseizoen achter de rug heeft? Na de zomervakantie weten we het.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer