Gewasbijeenkomst snij-cymbidium in teken van energie

Jasper van Diemen, netwerkcoördinator

Donderdag 20 juni was de gewascoöperatie Snij-Cymbidium bij elkaar voor een middag die vooral in het teken van duurzame energie stond. De 30 aanwezigen werden verwelkomd door Leo van der Helm voorzitter van de gewascoöperatie.

Robert Solleveld themaspecialist energie bij Glastuinbouw Nederland lichtte het programma over Kas Als Energiebron toe en hoe kwekers aan de slag kunnen met de energietransitie.

Energieprojecten en -proeven
Frank Kempkes gaf tastbare voorbeelden hoe kwekers zelf aan de slag kunnen met een inkijkje in de diverse energieprojecten en -proeven die op dit moment lopen. De bijeenkomst was bij de Wageningen Universiteit & Research in Bleiswijk. Voorbeelden die deelnemers kregen te zien was KAS 2030, Low-e glas, CO2 projecten en diverse projecten waarbij je actief kan ontvochtigen.

Na deze rondleiding vervolgde het programma bij Delphy Improvement Center, Dion Duijvestijn en Sergio Harinck van Vertify gaven een presentatie over het screeningsonderzoek dat heeft plaatsgevonden naar de Opogona (bananenboorder). Tijdens dit screeningsonderzoek is gekeken naar meerdere bestrijdingsmiddelen, natuurlijke vijanden en mechanische bestrijdingstechnieken. Doel was het aantonen van de effectiviteit van deze bestrijdingsstrategieën. Er zijn een aantal zeer interessante resultaten uit dit onderzoek gekomen die het verder onderzoeken in een meer praktijk situatie meer dan waard zijn.

Hierna stond Guus Meis themaspecialist water bij Glastuinbouw Nederland op het programma met een presentatie over Kader Richtlijn Water en wat de mogelijke gevolgen hier van kunnen zijn in 2027. En als afsluiter gaf Wilma Windhorst van Agropoli een korte Masterclass weerbaar telen.

Meer nieuws