Na een sterke daling t/m 2014 en stabilisatie daarna stijgt de CO2-emissie weer iets naar 6,1 Mton, zie dit bericht. De totale CO2-emissiereductie teelt en netlevering loopt gelijk op met het landelijke cijfer (-11% t.o.v. 1990). De CO2-emissiereductie voor de teelt is t.o.v. 1990 met 35% afgenomen. De sector is 1,5 Mton verwijderd van het in 2017 aangepaste doel van 4,6 Mton voor 2020 (lees meer). Op basis daarvan concludeert WEcR dat het doel voor 2020 waarschijnlijk niet wordt gehaald. De inzet van efficiënte WKK’s voor verkoop van elektriciteit stijgt, evenals het areaal. Dat was in 2017 niet verwacht. WEcR heeft op verzoek van Kas als Energiebron daarom weer naar de achterliggende factoren gekeken. De nieuwe raming is voor LNV en Glastuinbouw Nederland aanleiding om weer naar het doel 2020 te kijken en te bezien of aanpassing gerechtvaardigd is. De glastuinbouw heeft met de overheid het doel geborgd met het CO2-sectorsysteem, waarin de glastuinbouw de overheid betaalt bij overschrijding.
Bekijk voor uitgebreide resultaten de Energiemonitor glastuinbouw 2020 van Wageningen Economic Research (WECR) en de infographic.
Aardwarmte
In de glastuinbouw zijn ca. 20 projecten gerealiseerd; nog meer in voorbereiding.
Het Nieuwe Telen
Bio-energie
Circa 200 ha met biobrandstoffen
Toekomstige innovaties
Hieronder vindt u diverse profielen van ondernemers waarin zijn hun innovatieve kas-concept toelichten. Deze ontwikkelingen zijn door Kas als Energiebron geïnitieerd.