De CO2-emissie is in 2023 met 0,2 Mton gestegen naar 5,1 Mton ten opzichte van 2022, maar bleef daarmee nog ruim onder het niveau van de jaren daarvoor. Zie dit bericht. De stijging komt doordat de sector door de meer gematigde energieprijzen iets minder scherp aan de wind hoefden te zeilen waardoor ze konden terugkeren naar de oorspronkelijke teeltplannen. Extensivering van de teelt (minder verwarmen en belichten met lagere productie als gevolg) werden veelal teruggedraaid. Een belangrijk deel van energiebesparing en selectief belichten werd echter wel doorgezet, zodat het energieverbruik niet tot de niveaus van voor 2022 uitkwam. Het absolute gebruik van duurzame energie nam licht toe tot 13 PJ, een aandeel van 14%. De energie-efficiëntie index komt uit op 38% t.o.v. 1990. Beide kengetallen niet het niveau van 2022, maar een verbetering t.o.v. daarvoor.
Veruit het grootste effect kwam uit het hogere energiegebruik per m2 en daarnaast een stijging van de elektriciteitsverkoop uit aardgas-wkk. Gestegen elektriciteitsinkoop, een lichte areaaldaling en iets meer duurzame energie dempten de stijging.
In het Convenant ‘CO2-emissieruimte binnen het CO2-sectorsysteem glastuinbouw voor de periode 2021-2024’ is afgesproken dat de CO2-emissie lineair afneemt van 6,0 naar 5,4 Mton, met voor 2023 een plafond van 5,6 Mton. Hoewel de formele CO2-registratie over 2023 door RVO nog loopt, zal dit plafond waarschijnlijk dus niet overschreden worden.
Bekijk voor uitgebreide resultaten de Energiemonitor glastuinbouw 2023 van Wageningen Economic Research (WECR) en de infographic.
Aardwarmte
In de glastuinbouw zijn ca. 20 projecten gerealiseerd; nog meer in voorbereiding.
Het Nieuwe Telen
Bio-energie
Circa 200 ha met biobrandstoffen
Toekomstige innovaties
Hieronder vindt u diverse profielen van ondernemers waarin zijn hun innovatieve kas-concept toelichten. Deze ontwikkelingen zijn door Kas als Energiebron geïnitieerd.