Voor een klimaatneutrale glastuinbouw
Aardwarmte (geothermie) is een belangrijke bouwsteen voor de realisatie van een klimaatneutrale glastuinbouw. Er zijn nu ca. 25 projecten in bedrijf, veelal gekoppeld aan een warmtenet. Deze projecten zijn goed voor zo'n 10% van de huidige warmtevraag. Dit zal in 2040 rond de 35% zijn en mogelijk zelfs meer (20-30 PJ). Lees ook de visie klimaatneutrale glastuinbouw van Glastuinbouw Nederland en het Nationaal Plan Energiesysteem 2050 van de overheid.
Historie
De hoofdrol voor het grote aandeel van aardwarmte in de glastuinbouw is zonder meer weggelegd voor de glastuinbouwondernemers die al pionierend deze innovatie op de kaart hebben gezet. Dankzij potentieelstudies is de rol van aardwarmte verder gegroeid. Kas als Energiebron heeft vanaf 2007 een belangrijke rol gespeeld bij de doorontwikkeling via maatwerkgaranties, de brede garantieregeling RNES, de MEI-subsidie en later SDE++. Ook mede dankzij Kas als Energiebron is een oplossing voor de bijvangst van olie en gas gevonden, is gewerkt aan de professionalisering van de operators en zijn de ontwikkeling van een brancheorganisatie en van industriestandaarden ondersteund. Ook is een kennisagenda aardwarmte opgezet en gefinancierd (zie projectoverzicht).

Geothermie Nederland
Inmiddels is de aardwarmtesector breder dan alleen glastuinbouw en is een professionele branchevereniging ontstaan: Geothermie Nederland. De vereniging zet zich in voor het investeringsklimaat voor geothermie: passende wet- en regelgeving, adequate subsidie via de SDE++ en garantieregeling RNES, een structurele verbetering van de business-case, een goede inpassing in warmtenetten, combinatie met gebouwde omgeving en een vraag gestuurde kennis- en innovatieagenda.

Projecten - Gebiedsaanpak
Een groot deel van de glastuinbouw is gevestigd in gebieden waar aardwarmte kan worden gewonnen op een diepte van ca. 2000 meter. Deze gebieden liggen nu vooral in het westen en midden van het land. Voor Oost- en Zuid-Nederland is nog extra kennis van de ondergrond nodig. Aardwarmte in ondiepere lagen in combinatie met warmtepomp is in de oriënterende fase. Aardwarmtebronnen en projecten die nu in ontwikkeling zijn, zijn te vinden bij Geothermie Nederland, NLOG en Alles over Aardwarmte. De ontwikkeling van collectieve aardwarmteprojecten wordt ondersteund via de Gebiedsaanpak.

Arco Vreugdenhil: 'Laagwaardige warmte is de toekomst van de teelt'
In de uitgestrekte velden van Noord-Holland bevindt zich kwekerij De Wieringermeer, een grootschalig paprikateler. Voor de installatie van een innovatief warmtesysteem heeft het bedrijf gebruikgemaakt van de MEI-regeling. “We wilden onze nieuwe kas verwarmen met bestaande warmtestromen van aardwarmte. Hiervoor heb je net even een andere installatie nodig dan we al hadden,” vertelt Arco Vreugdenhil.
Lees het verhaal van Arco