Nieuw meetprotocol voor lichttransmissie van kasdekmaterialen met condens

Onderzoek van Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw toont grote verschillen aan in lichtdoorlatendheid van verschillende kasdekmaterialen bij condens. Daarom is er een protocol ontworpen voor het meten van lichttransmissie van materialen met condens.

 

De invloed van condens kan variëren tussen 3% lichtverlies en 1,5% lichtwinst. Het meten van de lichttransmissie van tuinbouwglas is voor de sector een standaardprocedure geworden. Dit gebeurt altijd op basis van droog glas. De transmissie verandert echter (sterk) bij condensatie aan de binnenkant van het glas. Zo neemt de transmissie van traditioneel tuinbouwglas gewoonlijk af omdat zich bij condensatie vaak druppeltjes vormen die meer licht reflecteren terwijl bij sommige type diffuus glas of glas met hydrofiele oppervlaktebehandelingen de transmissie juist kan toenemen.

Gestandaardiseerd
Omdat een kasdek gedurende een groot deel van het jaar nat is aan de binnenkant is het belangrijk om met een gestandaardiseerde meting de verandering in transmissie te kunnen bepalen. In dit onderzoek is de basis gelegd voor een meetprotocol en bijbehorende apparatuur waarmee het effect van condensatie op de hemisferische lichttransmissie op een gestandaardiseerde manier gemeten kan worden.

Resultaten
Het protocol gaat uit van een natuurlijke condens die gerealiseerd wordt door de juiste combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid en een materiaal dat onder een helling ligt gelijk aan een praktijkkas. Hierdoor wordt ook het natuurlijke proces van afvloeien van condensaat meegenomen. De resultaten laten zien dat de transmissie van traditioneel helder ongecoat (nieuw) tuinbouwglas ca. 3%-punt lager wordt terwijl het effect op het gedrag van (het beperkt aantal) onderzochte typen diffuus glas wisselt tussen -1%-punt tot +1.5%-punt.

Dit project is mede tot stand gekomen door de bijdrage vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland en mede gefinancierd door de Stichting Programmafonds Glastuinbouw

Meer nieuws