‘Op de koudste plek sturen kost energie’

Pas op met het sturen van het kasklimaat op basis van de koudste plek in de kas. Dat stelde teeltadviseur Hans Pronk tijdens het Kenniscafé van de Coöperatie Broekpolder2040. Het Kenniscafé werd georganiseerd door Kas als Energiebron en was bestemd voor telers in Broekpolder.

Broekpolder is een gebied in Honselersdijk en Kwintsheul. Coöperatie Broekpolder2040 bestaat uit ondernemers en huiseigenaren die willen bijdragen aan de ontwikkeling van de polder. Een van de onderwerpen waaraan de coöperatie werkt is de energietransitie. Zo startte afgelopen zomer het project ‘Energietransitie Broekpolder 2040’.

Doel van dat project is laten zien dat een collectieve aanpak van de energietransitie door ondernemers meer effect heeft dan wanneer ondernemers alleen individueel maatregelen nemen. Het wordt uitgevoerd onder aanvoering van Coöperatie Broekpolder2040, brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland, netwerkorganisatie Greenports Nederland en Kas als Energiebron.

Op 29 februari organiseerde Kas als Energiebron een Kenniscafé voor ondernemers in Broekpolder. De bijeenkomst werd bezocht door circa tien telers. Robert Solleveld van Kas als Energiebron heette de ondernemers welkom en vertelde over doel en opzet van het energieprogramma.

Erik Bax van AAB ging in op de vraag hoe glastuinbouwers hun energieverbruik kunnen verduurzamen. Daarbij keek hij naar zowel technische mogelijkheden als financiële consequenties van onder meer heffingen en belastingen. De warmtepomp is volgens Bax een interessante energiebron voor veel telers, bijvoorbeeld in combinatie met een warmte/koude-opslag of met een condensator.

Hans Pronk is docent teeltadviseur, gespecialiseerd in Het Nieuwe Telen. In zijn presentatie ging hij in op effecten van klimaatongelijkheid. Zo kan een ongelijke verdeling van temperatuur zorgen voor teeltproblemen en een ongelijke productie. Bovendien is het verleidelijk het kasklimaat aan te passen aan het koudste deel van de kas. “Maar dat kost meer energie.”

Pronk ging met de telers in discussie over hoe onder meer verdamping en temperatuur beter gestuurd kunnen worden, onder meer door meer of minder te schermen of door te verwarmen.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer