Meetprotocol lichttransmissie natte materialen

Beschrijving

De optische eigenschappen van kasdekmaterialen veranderen wanneer er sprake is van condensatie aan de binnenkant van de kas en/of regen aan de buitenkant. Dit kan meer dan 5% verschil in lichttransmissie betekenen. Omdat een enkellaags kasdek een groot gedeelte van de tijd gecondenseerd is, is het belangrijk de lichttransmissie te weten onder deze natte omstandigheden, zeker ook omdat dan de hoeveelheid natuurlijk licht vaak beperkt is. Uit recent onderzoek is in een kas met gewas het verschil tussen droge en natte transmissie voor 5 diffuse glastypen bepaald. Naast dat de metingen moeilijk uit te voeren waren, waren relatief grote verschillen in lichtdoorlatendheid. Maar dit kan mogelijk ook komen door grote invloeden van buiten de kas. Er is daarom behoefte aan een gestandaardiseerde meetmethode voor het meten van kasdekmaterialen met condensatie.

In dit project wordt een betrouwbaar en robuust meetprotocol voor kasdekmaterialen met condens  ontwikkeld, waarbij verschillende materialen snel doorgemeten kunnen worden. Ook onderzoekt WUR het effect van condensatie op de hemisferische lichttransmissie van een aantal verschillende typen glas (helder, geëtst, structuur, 1 of 2 coatings hydrofoob / hydrofiel). Hiervoor is een meetopstelling nodig in het laboratorium. Voordat een definitieve meetopstelling gebouwd wordt (die complex en duur is), wordt er een eenvoudige meetopstelling ontworpen en gebouwd waarmee nauwkeurig gemeten kan worden onder geconditioneerde omstandigheden. Op basis daarvan kan een definitieve meetopstelling gebouwd worden waarmee in de toekomst elk materiaal doorgemeten kan worden.

Als de effecten van condensatie op kasdekmaterialen duidelijk zijn en betrouwbaar gemeten kunnen worden, kunnen glasfabrikanten hun producten ontwikkelen op de werkelijke situatie (condens) tijdens de lichtarme winterperiode. Hiermee kan ca. 5% meer natuurlijk winterlicht gebruikt worden: minder belichting nodig en lagere warmtevraag.

In een AVAG bijeenkomst speciaal gericht op diffuus glas en condensatie is door de leden aangegeven dat zij dit als belangrijke kennis zien. Twee toeleveranciers leveren een bijdrage in cash van € 18.000, Glascom Tuinbouw en DA Glass.

Projectnummer E16003
Startdatum 01-01-16
Einddatum 31-12-16
Afgerond Ja
Budget €55.280
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten