De eerste stap in het 5-stappenplan is zo veel mogelijk natuurlijk licht in de kas te benutten. Dit is immers gratis en daardoor komt ook meer warmte in de kas. Denk daarbij aan andere kasdekmaterialen, een andere kasdekconstructie, beter condensatiegedrag van het kasdekmateriaal, het toepassen van lichtintegratie en minder schermen. In het project Winterlichtkas wordt gewerkt aan een nieuw ontwerp en demonstratie van een kas waarbij toegewerkt wordt naar 10% meer natuurlijk licht in de kas.
Een belangrijke toepassing is diffuus glas en diffuus scherm, waarbij met name bij potplanten veel meer natuurlijk licht wordt toegelaten, zie ook project 'Grip op licht' en Daglichtkas bij Ter Laak Orchids.
Door het toepassen van gelijkspanning in plaats van wisselspanning kan in de voorschakelapparatuur van lampen bespaard worden op elektriciteit. Lees meer over dit project. Daarnaast kan ook veel koper worden bespaard in de bekabeling en kan elk individuele lamp uit, aan of gedimd worden. Dit zal worden gedemonstreerd in dit project, waarbij er verschillende teeltstrategieën worden onderzocht in dit project.
De tweede stap in het 5-stappenplan is via de lampen zoveel mogelijk licht uit een kWh elektriciteit te halen. De huidige lampen die gebruikt worden zijn SON-T of hogedruknatriumlampen. LED-belichting is een belangrijke ontwikkeling om te besparen op elektriciteit. Inmiddels zijn met name de rode LED’s een stuk zuiniger dan SON-T lampen bij eenzelfde hoeveelheid groeilicht.
Kennisvragen die er nog zijn:
LED-belichting
De toepassing van LED-belichting staat nog redelijk aan het begin van zijn ontwikkeling. Inmiddels staat ruim 15 ha aan LED-belichting in de praktijk. Voorbeelden hiervan zijn:
Lees meer over deze projecten op de websites van de toeleveranciers Lemnis Oreon en Philips.
Gelijkspanning
Op één bedrijf wordt gelijkspanning gedemonstreerd in plaats van wisselspanning: