Energiebesparing niet alleen door investeringen

Door Wageningen UR Glastuinbouw worden in opdracht van Kas als Energiebron de prestaties van innovatieve investeringen in installaties voor energiebesparing gemonitord. Het eindverslag met de resultaten van 2013/2014 zijn inmiddels beschikbaar. Opvallend is dat weinig extra energie is bespaard door de investeringen. De meeste energiebesparing werd bereikt door de kennis van Het Nieuwe Telen toe te passen.

De verschillende systemen kunnen bijdragen aan de beheersing van het kasklimaat met betrekking tot de temperatuur- en vochtverdeling (gelijkheid) en ontvochtiging. Besparing op energie (warmte) is alleen te bereiken als intensiever wordt geïsoleerd met meer scherminstallaties (tweede beweegbaar doek), de schermen meer uren worden gebruikt en als minder gebruik wordt gemaakt van een minimum buis om gewasverdamping te bevorderen.

Daarom kan de bereikte energiebesparing nooit 1-op-1 worden toegerekend aan de installaties. Dankzij de installaties durven ondernemers wel verder te gaan in het terugdringen van de minimum buis en in het meer sluiten van het energiescherm. De installaties voor ontvochtiging dragen vooral bij aan gelijkheid, doordat minder snel gebruik gemaakt hoeft te worden van schermkieren. Het is al langer bekend dat schermkieren een slechte invloed hebben op de klimaatgelijkheid.

De monitoring aan de type installaties en bedrijven waarover nu gerapporteerd wordt zijn:

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer