Kasluchtcirculatie is nodig om de verschillen in temperatuur en absolute luchtvochtigheid te verkleinen en daarmee het vocht dat uit het gewas verdampt, richting het scherm of het kasdek te transporteren. Om luchtbeweging te stimuleren wordt vaak een minimum buis onder of tussen het gewas ingezet; ook als de warmte niet nodig is.

Luchtbeweging ontstaat van nature door wind in combinatie met open ramen, maar ook bij kleine lekjes. Ook schermkieren kunnen veel trek veroorzaken, al is deze luchtbeweging vaak ongecontroleerd en vergroten deze juist de klimaatverschillen in de kas. Onder gesloten doeken in combinatie met een lage buistemperatuur is extra luchtbeweging vaak noodzakelijk. Dan is het gebruik van een ventilator energiezuiniger dan een minimum buis.

Er zijn verschillende typen ventilatoren mogelijk: ventilatoren die horizontale luchtbeweging induceren en ventilatoren die voornamelijk verticale beweging veroorzaken. Een verticaal werkende ventilator is vooral geschikt om warme lucht bovenin de kas (vanwege assimilatiebelichting) naar beneden te brengen. Horizontale ventilatoren hebben vaak een nevenfunctie als deze worden ingezet bij de verdeling van gewasbeschermingsmiddelen in het kader van een ruimtebehandeling voor plantgezondheid (LVM).

Tips en aandachtspunten

  • Leg bij de inkoop de eisen van de gewenste prestaties vast: luchtdebiet en elektra verbruik (opgenomen vermogen).
  • Bespaar niet door gebruik, maar ondanks gebruik: de gewenste energiebesparing kan alleen behaald worden door minder minimum buis, hogere RV, meer schermuren en minder schermkieren.
  • Door de extra luchtbeweging die met ventilatoren wordt bereikt, verdampt de plant extra water. Dat kan nodig zijn om de opname van mineralen te stimuleren of een te welige gewasgroei te voorkomen. Bedenk echter wel goed hoeveel extra verdamping gewenst is, want het verdampen van water door de plant kost (verwarmings)energie. Bovendien kost de aandrijving van de ventilator elektriciteit. Met een teveel aan verdamping groeit een plant niet beter, maar gaat de energierekening wel omhoog. Zet mede hierdoor de ventilatoren niet als eerste middel in bij het bestrijden van klimaatverschillen, maar pak de klimaatverschillen bij de bron aan.
  • Bij toepassing van frequentie gestuurde ventilatoren is niet alleen het elektra verbruik lager, maar kan ook de worp te klein worden waardoor de werking niet meer voldoet!

Sterkten

  • Eenvoudige installatie.
  • Eenvoudige controle op werking (rookproeven).
  • Geringe investering.

Zwakten

  • Snel te veel gebruiksuren.
  • Doet vaak niet/minder wat wordt veronderstelt: opheffen klimaatverschillen.