De Kennisagenda Aardwarmte kijkt over de grenzen

De Kennisagenda Aardwarmte leert van het buitenland, en het buitenland van ons. Op 28 mei vond in Den Haag een workshop plaats met vertegenwoordigers uit Duitsland, Denemarken, België en de Nederlandse wetenschap. Veel Nederlandse vraagstukken, spelen ook in deze landen. Denk hierbij aan putintegriteit, onderhoud en injectiviteit.

Denk aan putintegriteit, onderhoud en injectiviteit. De geologische situatie in combinatie met de wet- en regelgeving maken het moeilijk om oplossingen of standaarden één-op-één over te nemen. Het kopiëren van standaarden is volgens de deelnemers op onderdelen mogelijk. Echter biedt het samen of in Europees verband onderzoeken van de achterliggende oorzaken en mechanismen grotere kansen. Op basis daarvan kan ieder land zijn standaarden opbouwen. De Europese overheden werken via het ERA-netwerk al samen om de Europese onderzoeksvragen te definiëren.

Er is afgesproken om specifieke onderwerpen te zoeken waarvoor verdere samenwerking nuttig is. In ieder geval maken we de onderzoeken op de diverse gebieden beter voor elkaar toegankelijk.

De buitenlandse deelnemers waren onder de indruk van de beschikbare kennis in Nederland, vooral als gevolg van de olie- en gasboringen en de wetgeving die bepaalt dat de gegevens na enige tijd algemeen beschikbaar komen.

De Kennisagenda Aardwarmte is een samenwerking tussen Kas als Energiebron en het Ministerie van Economische Zaken om aardwarmte uit te laten groeien tot dé efficiënte en betrouwbare warmtebron voor de glastuinbouw, de industrie en de gebouwde omgeving. Ze doet dit door (voornamelijk) technisch onderzoek te laten doen naar vraagstukken binnen de geothermie. Het programma is eind 2014 gestart. Op dit moment lopen er drie onderzoeken.   

Meer nieuws