Werk in uitvoering: Industriestandaarden

De geothermie maakt gebruik van internationaal erkende standaarden en normen, die gebruikt worden in de verschillende fasen van een project. Bijvoorbeeld ISO en VG systematiek. Hiermee garanderen de operators de veiligheid en gezondheid. Voor een aantal specifieke vraagstukken worden geothermieprocedures uitgewerkt. Opbouw van Industriestandaarden is een van de projecten waar Dutch Association Geothermal Operators (DAGO) zich op richt. Wat doet zij precies hieraan?

Binnen het project Industriestandaarden dat vanuit het programma Kas als Energiebron wordt gefinancierd, is een start gemaakt met het opstellen van de eerste procedures. Een aantal daarvan heeft betrekking op het openen van de put gedurende de winningsfase van een project, waarbij een standaard ontheffingsaanvraag een goed voorbeeld is van hoe we binnen sector werken.

De operators van DAGO hebben zich 7 juli 2015 unaniem gecommitteerd aan de eerste standaarden. Binnen de vereniging wordt het beleid verder uitgewerkt om het gebruik hiervan te formaliseren. De begeleidingsgroep van dit project (Kas als Energiebron, Staatstoezicht op de Mijnen en Stichting Programmafonds Glastuinbouw) dient daarbij voor verder gebruik het commitment van DAGO voor invoer van de standaarden over te nemen.

Nieuwe activiteiten
De bestaande operators hebben in hun project soms te maken met nieuwe geothermieactiviteiten, waar andere operators nog niet mee te maken hebben gehad. Denk aan de werkzaamheden in juni 2015 bij Green Well Westland. Binnen DAGO verdienen beschrijvingen van dit soort activiteiten aanpassingen om omgezet te worden als generieke Industriestandaarden en Recommended Practices, die door de andere operators gebruikt kunnen worden.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Volgende week meer over wat DAGO doet op het gebied van wet- en regelgeving...

DAGO bestaat een jaar en richt zich op kennisontwikkeling en -overdracht tussen operators en aanstormende operators. Volgende week meer over de rol van DAGO met betrekking tot van wet- en regelgeving. Volg DAGO op twitter via @DAGO_NL

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer