Laag warmteverbruik mogelijk door terugwinning latente warmte

Bij het zoeken naar systemen om energie te besparen in de glastuinbouw of zelfs klimaat neutraal te kunnen telen kun je niet heen om de rol van vocht of waterdamp. Planten moeten verdampen en dat kost energie. Een groot deel van het jaar wordt de benodigde verdampingsenergie geleverd door de zon, maar toch hangt het energieverbruik in kassen samen met verdamping van water en afvoer van vocht.

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben op verzoek van Kas als Energiebron de mogelijkheden op een rij gezet. Het duurde langer dan verwacht, de ontwikkelingen gaan snel en daarom zijn er nu twee rapporten uitgebracht.

In het rapport “Vochtbeheersing in kassen en terugwinning latente warmte” worden zowel de theoretische aspecten behandeld als de verschillende systemen voor terugwinning besproken. Die systemen kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld: systemen die voor hun werking afhankelijk zijn van de buitencondities of het verschil in absoluut vocht binnen en buiten de kas en de systemen die onafhankelijk van het buitenklimaat functioneren. Vervolgens hebben de onderzoekers nog enkele nieuwe systemen bedacht, varianten op de bekendere bestaande systemen op basis van ontvochtiging met buitenlucht zoals luchtbehandelingskasten (LBK) met slurven of systemen die lucht van boven het scherm in de kaslucht brengen (o.a. Ventilation Jet en Airmix).

Vervolgens is met behulp van het simulatieprogramma Kaspro berekend hoever het energieverbruik kan worden teruggebracht gebruik makend van de verschillende systemen voor terugwinning van latente warmte. De modellering is uitgevoerd voor drie verschillende kastypen, zowel voor een onbelichte als belichte tomatenteelt.

De in theorie best presterende systemen voor ontvochtiging zijn de systemen die die niet alle latente warmte terugwinnen, maar die de minste hulp energie vergen. Voorbeelden zijn een (nog niet bestaand) systeem met een dubbele gevel met metaal krullen of een al wel bestaande LBK met regain unit. Deze systemen zijn voor hun werking echter wel afhankelijk van de buitencondities.

Voor de waarden, zie deze tabel.

In theorie kan dus juist in een belichte kas het laagste warmteverbruik gerealiseerd worden. Dat komt omdat de lampen ook al warmte afgeven en de latente warmte door de verdamping van water wegens de belichting kan worden teruggewonnen. Hierbij is tevens verondersteld dat er geen extra minimum buis meer nodig is om bijvoorbeeld een gewenst verticaal temperatuur profiel te handhaven.

Tip: Bekijk ook onze weblectures, bijvoorbeeld 3, 7 en 9.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer