Filmpje: Schermen bij tropisch weer, geen binnenrot
Het weglaten van de minimumbuis en het gebruik van twee energieschermen elke nacht, ook tijdens de warmste dagen in augustus, waren de opvallendste aspecten tijdens het onderzoek ‘Paprika energiezuinig met een goede kwaliteit’. Aat Dijkshoorn (LTO Glaskracht Nederland), Jeroen Zwinkels (Delphy), Arie de Gelder (Wageningen University & Research) en telers Danny van der Spek (Paprikakwekerij Van der Spek) en Maikel van den Berg (Quality Peppers) vertellen in dit filmpje over deze opvallende resultaten van het onderzoek.
Bekijk hier het filmpje.
Tijdens de open middag van Delphy over deze proef op vrijdag 30 september werden ruim 50 belangstellenden, waaronder 30 paprikatelers, bijgepraat over de opvallende resultaten. Presentaties over dit onderzoek werden gegeven door Arie de Gelder (Wageningen University & Research), teler Maikel van den Berg en Rick van den Burg (Delphy Improvement Centre). Daarnaast gaf Rudi Aerts (Universiteit van Gent) een presentatie over het binnenrot onderzoek in België.
De opvallendste aspecten in de uitvoering van de paprikaproef volgens Het Nieuwe Telen waren het weglaten van de minimum buis en het gebruik van twee energieschermen elke nacht, ook tijdens de warmste dagen in augustus. Telers waren verrast dat bij de start van de teelt ook zonder minimum buis de wortelontwikkeling goed bleef. De teeltwijze was gericht op het beperken van ventilatie bij zonlicht om CO2 en vocht hoog te houden. Mede hierdoor waren de etmaaltemperaturen veel hoger dan gebruikelijk in de praktijk. Toch bleef het gewas generatief en verliep de zetting makkelijk.
De productie van de proef is zonder meer goed te nemen: 30 kg/m2 op 1 oktober met een energieverbruik van slechts 14 m3/m2 vanaf de start van de teelt op 7 december. Maar het meest verrast zijn de telers dat met deze teeltwijze de teelt en het product schoon is gebleven: tot nu toe vrij van binnenrot, fusarium en botrytis!
Kijktips weblectures: nummer 3, 7, 10 en 11.
Het onderzoek is gefinancierd door het programma Kas als Energiebron, met bijdragen van Svensson en Cultilene. Kas als Energiebron is het innovatie - en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.