Blog Ard Ammerlaan: Extremen vermijden

Ard Ammerlaan

Ard Ammerlaan teelt gele paprika’s in Bleiswijk en begeleidt samen met collega’s voor het tweede jaar de proef met paprikateelt bij Delphy.

In 2016 werd Maranello (rode paprika) geteeld terwijl dit jaar gele paprika’s van het ras Allrounder in de proefkas staan. Elk jaar is ook anders qua weer en dit jaar heeft een donkere februari maand het gewas parten gespeeld. Gecombineerd met extreem veel schermen overdag in die periode denk ik dat te weinig licht en te weinig activiteit de oorzaak is geweest van onregelmatige groei en daardoor een hozerige zetting. In de praktijk komt dat ook voor, maar in de proef is het extremer.

Verder is gebleken dat met het spouwscherm nog een extra besparing in de winter is te behalen. Dit jaar wordt ook weer geprobeerd met een hogere temperatuur/licht verhouding het verlies aan CO₂ te beperken. Ik vind dat wel gevaarlijk omdat de hoge etmalen die hier een gevolg van zijn tot kwaliteitsproblemen en een lager vruchtgewicht kunnen leiden.

Mede dankzij het volgen van de proef ben ik op mijn eigen bedrijf meer gaan schermen, vooral door in de ochtend later open te gaan. Dat is positief door minder kouval bij het openen van het scherm en mogelijk ook goed voor de kwaliteit. Door het beperken van de uitstraling is het gevaar van optreden van binnenrot kleiner geworden denk ik. Dus als je de extremen vermijdt kan energie besparen heel goed samen gaan met kwaliteit verbeteren.

Tip: kijk ook eens naar de weblectures, bijv. nummer 5 en 11.

Meer nieuws