Versnellingsplan aardwarmte uit de startblokken

In 2014 is vanuit Kas als Energiebron het versnellingsplan aardwarmte opgesteld met medewerking van vertegenwoordigers uit de hele aardwarmteketen. Wat is de voortgang bij de prioriteiten: kennisontwikkeling, financiering en professionalisering van de keten?

Financiering blijkt een weerbarstig onderwerp waar niet zomaar een oplossing voorhanden is. Een aardwarmtecluster bijvoorbeeld kan gebruik maken van de garantstelling landbouw, maar hoofdelijke aansprakelijkheid is daarbij een aandachtspunt. Een ander voorbeeld is de SDE+. Brusselse regels maken een voorschot uit de SDE+ regeling, dus nog voordat de aardwarmtebron gerealiseerd is,  onmogelijk. Naar oplossingen voor de behoefte aan financiering in de innovatie- cq realisatiefase blijft Kas als Energiebron zoeken.  In verschillende  provincies zijn energiefondsen die mogelijkheden kunnen bieden. De Nederlandse Investerings Instelling (NLII) zet een achtergestelde leningenfonds (ALF) op, met inleg vanuit pensioenfondsen en garantstelling vanuit het ministerie van Economische Zaken (EZ) (via de groeifaciliteit). Deze achtergestelde lening is aanvullend op bankfinanciering. Kas als Energiebron bekijkt of dit voor de financiering van aardwarmteclusters een oplossing kan bieden. Het ministerie van EZ laat onderzoek doen naar nut en noodzaak van een exploitatievoorziening en de sector verkent draagvlak voor een waarborgfonds.

Aardwarmteoperators werken aan professionalisering
In 2014 is DAGO de branchevereniging voor de operators opgericht. De operators werken aan kennisopbouw en -uitwisseling, daarbij ondersteund door de kennismedewerker Martin van der Hout. Open kennisuitwisseling is prioriteit voor DAGO.

Kennisagenda Aardwarmte loopt
In 2015 zijn de eerste onderzoeken in opdracht gegeven. In de loop van 2015 zijn daar resultaten van te verwachten. Een tweede ronde is in voorbereiding. Op basis van vragen van vertegenwoordigers van onder andere DAGO, platform geothermie en LTO Glaskracht Nederland zijn 24 onderzoeksindicaties ingediend. De beste zijn inmiddels geselecteerd. Deze indieners kunnen hun idee uitwerken tot een projectvoorstel.

Lees hier meer over de kennisagenda Aardwarmte

Lees hier meer over het versnellingsplan aardwarmte.

Meer aardwarmte nieuws