LED belichting in aardbei

Beschrijving

Het areaal aardbei blijft toenemen is nu ruim 400 ha. De uitdaging is om jaarrond hoge kwaliteit aardbeien te kunnen leveren en daarom kijken steeds meer telers naar belichting (nu nog ca. 20 ha). LED belichting biedt daarbij kansen omdat de teelt relatief koud geteeld wordt. De aardbei is echter een complex gewas dat gevoelig is voor lichtspectrum en fotoperiode voor wat betreft bloei en trosstrekking. Lichtspectrum en fotoperiode beïnvloeden de hormoonbalans van aardbei. De hormoonbalans beïnvloedt vervolgens weer zaken als winter-rust, bloei en (tros)strekking. Daarnaast moet de assimilatenvraag van het gewas worden afgestemd op de aanmaak van assimilaten.

De hoofddoelstelling is om uiteindelijk jaarrond en met een vlak productiepatroon aardbeien te telen.

Op 1000 m2 kas bij Delphy Improvement Centre wordt geteeld met 170 µmol Led belichting waarbij de helft wordt ingericht met spectrum Rood/Blauw (95%:5%) en de andere helft wordt ook verrood toegepast. Het rozenspectrum is hiervoor een optie, waarbij vooraf nog wel kritisch gekeken moeten worden naar de hoeveelheid verrood. Op deze manier kan getoetst worden hoe het spectrum de plantbalans en strekking van het gewas beïnvloed. Voor aanvang van de teelt wordt een teeltplanning uitgewerkt waarin rekening wordt gehouden met plantbelasting, lichtsom en temperatuur.

Binnen de afdeling worden verschillende rassen en planttypen geplant om meer inzicht te krijgen hoe de geschiedenis die in een gewas zit de ontwikkeling de kas beïnvloed. Hierin wordt verschil gemaakt in het aantal koude-uren. Het geven van koude is van invloed op de hormoonbalans van het gewas dat er voor zorgt dat de winterrust wordt doorbroken en dat de planten wanneer ze worden uitgeplant, goed zullen weggroeien met  voldoende strekking op het gewas. De productie en kwaliteit zullen worden beoordeeld, naast onderzoek naar bloemen, plantbelasting, zetting, meten van de LAI en de lengte van de bladstelen (strekking).

Het project maakt gebruik van de kennis die is opgedaan in vier jaar proeven met aardbeien onder 100% LED belichting.

Het project wordt in cash en in kind gesteund door de huidige groep telers en toeleveranciers die betrokken zijn bij de proeven afgelopen vier jaar.

Resultaten

Nederlandse aardbeien uit de kas onderscheiden zich op basis van kwaliteit. De uitdaging is om deze hoogwaardige kwaliteit aardbeien ook jaarrond te kunnen aanbieden. Dit vraagt, in combinatie met de aanhoudende toename van het areaal, om nieuwe toepassingen van de teelt onder belichting. Om jaarrond kwaliteit en kwantiteit te kunnen garanderen moet er worden gezocht naar een balans in het teeltsysteem. Het uitgangspunt is dat dit haalbaar is door te telen met doordragende rassen onder LED-belichting.

Om dit te realiseren moet er gedurende de teelt meer controle zijn over de strekking, de opbouw van de plantbelasting en de productie. In de teeltstrategie is daarom gewerkt met de volgende uitgangspunten:

  • De daglengte mag niet korter worden dan 12 uur om te voorkomen dat het gewas in winterrust gaat;
  • De belichtingsperiode is maximaal 14 uur. Enerzijds om te zorgen voor een stabiele en rustige ontwikkeling van het gewas en de plantbelasting. Daarnaast om een generatieve impuls te voorkomen door geen lange dag toe te dienen;
  • De inzet van de belichting wordt rustig opgebouwd, rekening houdend met de plantbelasting/assimilatenvraag van het gewas;
  • De etmaaltemperatuur wordt gehandhaafd tussen de 14.5°C en 15.5°C.

Naast deze uitgangspunten werden verschillende factoren getest om te achterhalen hoe deze de gewasontwikkeling beïnvloeden. Er werd gewerkt met:

  • 4 lichtspectra: RB ; RB + 10% verrood ; RB + 20% verrood ; RBW + 10% verrood;
  • 2 rassen: Favori en Murano;
  • 4 type uitgangsmateriaal: Minitray; verse stek 0KU; verse stek 336KU; verse stek 672KU.
Projectnummer 20098
Startdatum 01-08-18
Einddatum 01-08-18
Afgerond Ja
Budget €150.340
Uitvoerder Delphy

Onderzoek en projecten licht

Grip op nog meer licht

Lopend

Doel: Het onderzoeken en demonstreren van een nieuw systeem (lamellen in de kas) om meer licht in de kas toe te laten met een hoog diffuus gehalte…

Lees meer

Nieuw glas op de kas

Lopend

Doel: Dit project heeft als uitgangspunt om de haalbaarheid in kaart te brengen van nieuwe ontwikkelingen, zoals een gelamineerd kasdek en vacuümglas…

Lees meer