Paprika in hoogisolerende kas

Beschrijving

In samenhang met het project “Paprika energiezuinig met hoge kwaliteit” (bij GreenQ DLV plant IC) wordt in de VenlowEnergy kas met dubbel glas, energiescherm en ontvochtigingsinstallatie Air+Energy eveneens een paprika teelt uitgevoerd. Het bijzondere van het telen van een groentegewas in een dubbel glas kas is de mogelijkheid om bij veel lagere gewasverdamping te telen. Hiermee kan beter dan in andere proefkassen de grens van het haalbare opgezocht worden. Dat is in de voorgaande jaren gebleken in de komkommerteelt (2015) en tomaat (2014 en 2013). Het bleek toen mogelijk om jaarrond te telen met slechts 10 m3/m2 (exclusief CO2 dosering). Alhoewel het niet de verwachting is dat veel kassen met dubbel glas gebouwd gaan worden zijn er toch interessante ervaringen opgedaan over het telen bij minimale gewasverdamping. Zowel in de komkommer als in de tomatenteelt bleek een gezond gewas en gezonde kwaliteit haalbaar bij een uitermate minimaal energieverbruik en minimale gewasverdamping.

Juist in een paprika teelt moet dit ook haalbaar zijn, maar bewezen is het nog niet. Door de vergelijking met de teelt in een “gewone” enkelglas kas met normale gewasverdamping kunnen de verschillen zichtbaar worden: op welke moment is de gewasverdamping te laag?

Op de resultaten uit eerdere proeven zal worden voortgebouwd door in hogere mate in te zetten op een goede lichtsom/temperatuursom verhouding en een verbeterd gewasmanagement (strategisch ingrijpen op de plantopbouw). Behalve door het effect van het isolerend dek zal de warmtevraag ook worden verlaagd door een hogere luchtvochtigheid toe te staan (VD rond de 1.5 g/m³). De gewasverdamping wordt gevolgd m.b.v. een weeggoot.

nb. Dit project wordt volledig door EZ betaald uit de zogenoemde Proof of Principle gelden voor het programma Kas als Energiebron.

Resultaten

De goede productie is gerealiseerd ondanks een bescheiden CO2-dosering van 25 kg/m2. De ventilatieverliezen waren dan ook klein, omdat de structurele toepassing van de inzichten van Het Nieuwe Telen het openen van ramen bij veel licht beperkte.

Naast de energiezuinige eigenschappen van de kas is het lage energieverbruik ook gerealiseerd door de energiezuinige teelttechniek. Dit omvat het uitgesteld luchten op temperatuur, het intensief gebruik van het scherm (3540 schermuren), het achterwege laten van een minimumbuis en het accepteren van een hoge luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid wordt altijd als risicovol beschouwd voor de kwaliteit van het product.

Binnenrot
Bij paprika is vooral binnenrot een gevreesd probleem. Binnenrot wordt veroorzaakt door de fusariumschimmel die via de bloemetjes de vrucht in groeit. In dit experiment is geen correlatie gevonden tussen de hoge luchtvochtigheid en binnenrot. Er zijn fusarium infecties waargenomen, maar die groeiden in de vruchten die uit de VenLowEnergy kas kwamen niet vaker uit tot binnenrot dan in de vruchten van een referentiekas, waar de luchtvochtigheid het jaar door zo’n 5% punten lager lag. In beide kassen was het niveau van binnenrot laag.

Projectnummer 20021
Startdatum 01-11-15
Einddatum 31-12-16
Afgerond Ja
Budget €213.384
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten