Danny van der Spek: 'Ventileren boven scherm is grote verbetering'

Danny van der Spek teelt oranje paprika’s op 9 ha in Bergschenhoek en neemt o.a. deel in de landelijke commissie Paprika van LTO Glaskracht Nederland. Daarnaast begeleidt hij samen met collega-telers de paprikaproeven bij het Delphy Improvement Centre en Wageningen UR Glastuinbouw.

"Sinds november volg ik de cursus Het Nieuwe Telen bij Peter Geelen", vertelt Van der Spek. "Omdat ik een dubbel scherm heb is mijn energieverbruik al laag, maar ik wil kijken of het verbruik nog verder omlaag kan zonder concessies te doen aan productie of kwaliteit. Het voordeel van de proeven bij Delphy en de WUR is dat je hier net wat verder kan gaan dan op het eigen bedrijf. Tot nu is er nog weinig verschil tussen de proeven en de praktijk. De verwachting is dat pas later in het voorjaar en in de zomer de verschillen gaan ontstaan. In de proeven zal veel meer uren worden geschermd dan wij gewend zijn."

Een van de nieuwe inzichten die in de cursus aan bod komt is het volgen van het absoluut vocht (AV). Op het moment dat je ziet dat het AV daalt kun je met meer vertrouwen een laag vochtdeficit of hoog RV tolereren in de kas. Van der Spek: "Ik ben benieuwd hiernaar, want in eerste instantie druist het tegen het gevoel in."

"Waar ik al direct heel positief over ben is het ventileren boven gesloten scherm. Dat pas ik al toe en het werkt boven verwachting goed. We hoeven nu geen schermkieren in te stellen en daardoor zijn er veel minder temperatuur verschillen in de kas. Over het sturen van de plantbalans met vruchtdunning ben ik nog sceptisch. Theoretisch klopt de achtergrond met sturen op de licht/temperatuur verhouding, maar in de praktijk is het in de paprikateelt erg lastig om te sturen op constante plantbelasting. Vooral de wisselende en niet te voorspellen weersomstandigheden maken het moeilijk."

De projecten zijn gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande links meer over deze projecten.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer