Nog geen verschil met praktijk in paprikaproef

Jeroen Zwinkels (DLV Plant)

In 2016 worden twee proeven met een paprikateelt uitgevoerd waarbij de grenzen van Het Nieuwe Telen worden opgezocht. Een afdeling in het DLV Plant GreenQ Improvement Centre en een in de Venlow Energy kas van Wageningen UR Glastuinbouw. Bij DLV Plant GreenQ wordt geteeld in een afdeling met dubbel scherm. De Venlow Energy kas is een dubbel glas kas met een beweegbaar folie scherm en ontvochtiging met een Air+Energy installatie. Beide proeven worden begeleid door paprikatelers en door DLV Plant adviseur Jeroen Zwinkels.

In beide kassen wordt Maranello geteeld (rode paprika), plantdatum 7 december. Het gewas is goed gegroeid dankzij het zachte weer in december. Het verschil tussen Het Nieuwe Telen en het gemiddelde, standaard teeltrecept in de praktijk moet blijken uit het aantal schermuren en de inzet van de minimum buis. Tot nu toe geeft dat minimale verschillen, omdat in de praktijk ook bijna altijd wordt gestart met een dubbel scherm (twee beweegbare of een beweegbaar scherm met vast AC-folie). Het grote verschil wordt in het voorjaar gemaakt als bij de praktijkbedrijven het AC-folie is verwijderd en in de zomer als bij de praktijkbedrijven nog met een minimum buis wordt geteeld.

De bloempjes in het derde oksel mochten zetten, maar dat is door het donkere weer in week 1 niet gelukt. Het was ook nog vroeg genoeg om al zetting te hebben. We streven ernaar om in het vierde oksel wel zetting te krijgen.

Samen met vier enthousiaste paprikatelers en de proefbeheerders houden we wekelijks de vinger aan de pols. Een grotere groep telers houdt op afstand via Let’s Grow en in de 6-wekelijkse bijeenkomst van de begeleidingscommisie zicht op de proeven.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws

Masterplan Licht

De glastuinbouw heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te kunnen produceren. Om dit te realiseren wordt in gezet op meerdere sporen. Een…

Lees meer

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer