Terugblik op proef gesloten kas

Terugkijkend op de proef met het concept Next Generation Semigesloten kas bij het tomatenteeltbedrijf Lans, stelt onderzoeker Feije de Zwart van Wageningen UR Glastuinbouw vast dat het systeem met recht een opvolger van eerdere generaties (semi)gesloten kassen is. “Het systeem is echter minder geschikt voor belichte teelten. Die beschikken door de WKK al over voldoende warmte. Maar voor teelten als phalaenopsis is het systeem wel goed toepasbaar.”

Naast de koeling in de zomer zorgt het concept Next Generation Semigesloten kas in de winter voor een substantiële bijdrage aan de verwarming met duurzame warmte. Het concept is gebaseerd op een kleine aanpassing van de luchtbehandelingskasten. Die worden, naast een verwarmend blok, ook met een koelblok uitgerust. Met een beperkte luchtcirculatie (10 m³/(m² uur)) kan de kas in de winter meer gesloten worden gehouden door de kas intern te ontvochtigen.

In de zomer kan dezelfde installatie worden gebruikt om, net als in de eerdere generaties (semi) gesloten kassen, energie te verzamelen uit het zomerse warmteoverschot ten behoeve van de voeding van een warmtepomp in de winter. Het systeem is bij Lans in de praktijk getest in een kasafdeling van 3680 m². Uit deze proef bleek dat in de gegeven kas de warmtebehoefte van 40 m³/(m² jaar) voor 25% met duurzame warmte kon worden ingevuld. De benodigde investeringen leiden bij de huidige gasprijs tot een simpele terugverdientijd van ruim 7½ jaar.

In de proef is ook gekeken naar de perspectieven van een hygroscopisch ontvochtigingssysteem op basis van een CaCl2-oplossing. Het energiebesparingspotentieel van hygroscopische ontvochtiging ligt waarschijnlijk iets hoger dan dat van een systeem op basis van een koelblok. Het economische perspectief hangt voornamelijk af van de prijs van de  regenerator, de machine die de verdunde zoutoplossing weer moet indikken met terugwinning van de latente warmte.

Dit onderzoek is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws