Op de goede weg in onderzoek Het Nieuwe Telen Komkommer

De derde teeltronde van Het Nieuwe Telen Komkommers is van start gegaan in het

Improvement Centre van DLV GreenQ. Ook deze teelt is praktijkconform gestart en er zijn op dit moment 21 stamvruchten per m2 geoogst. De overgang van de stam naar de rankvruchten verloopt goed en volgens verwachting.

 

Er is een bewuste keuze gemaakt om de kas tijdens de teeltwisseling niet te ontsmetten, omdat we willen zien hoe Mycosphaerella en Botrytis zich ontwikkelen in een nieuwe teelt. De vorige teelt was namelijk geëindigd met een hoge besmetting van Mycosphaerella en Botrytis. Ondanks deze besmetting heeft dit niet geleid tot een productieverlies. In het begin van de teelt hebben we wel te maken gehad met een aantal planten die zijn uitgevallen door Pythium.

Teelttechnisch zetten we in op maximaal gebruik van schermen. De vorige teelten hebben we gezien dat het doek openen op het temperatuur verschil van boven het doek en onder het doek goed werkt, dus dat nemen we weer mee in deze teelt. Als de doeken gesloten zijn houden we ze ook 100% gesloten, dus kieren op vocht is er niet bij. Om een luchtuitwisseling te creëren luchten we op vocht boven de twee gesloten schermen.

In augustus hebben we weinig verschil kunnen maken met de praktijk op het gebied van schermen, omdat de temperaturen nog aan de hoge kant waren. Daarentegen zien we in september het aantal scherm uren flink toenemen. Het eerste doek heeft 51% van de tijd dichtgelegen en doek twee 36% van de tijd.

Gezien de positieve resultaten tot nu toe zijn we een interessante weg ingeslagen. Er staat een gezond gewas en we hebben een praktijkwaardig aantal komkommers geoogst van 159 stuks/m2 en zitten op een energie verbruik van 17 m3/m2.

Kom de proef bekijken op 1 oktober
Tijdens de Open Dag op 1 oktober zijn alle komkommertelers welkom om de proef te komen bekijken en over de resultaten te discussiëren. Bekijk <link agenda open-dag-komkommer>het programma en aanmelding

Deze proef wordt mede gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken, Saint- Cobain Cultiléne en Svensson.

Lees via onderstaande link meer over het project.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer