Onderzoek ‘Phalaenopsis duurzaam geteeld’ van start

Sander Hogewoning (Plant Lighting B.V.)

Plant Lighting is in april van start gegaan met het onderzoek ‘Phalaenopsis duurzaam geteeld’. Phalaenopsis is het grootste gewas binnen de potplantenteelt. Het is een lange teelt met een hoge energiebehoefte door belichting, een warme opkweek en een koelfase voor de bloemtakinductie. De gewascoöperatie Potorchidee wil daarom breed inzetten op verduurzaming van de teelt zonder op kwaliteit te hoeven in te leveren.

Phalaenopsis is een zogenaamde CAM-plant die afwijkt van de meeste andere gewassen. Zo nemen CAM-planten ‘s nacht CO2 op en zijn overdag de huidmondjes gesloten. Daarom is kennis vanuit andere gewassen niet zomaar vertaalbaar naar Phalaenopsis. De afgelopen jaren heeft Plant Lighting in samenwerking met projectpartners veel onderzoek gedaan naar de fysiologie van Phalaenopsis. Hieruit kwam onder andere naar voren dat Phalaenopsis licht en CO2 maar een gedeelte van de dag goed benut. Daarnaast beïnvloedt de daglengte de bloemtakinductie en kan met LED in de koelfase worden geteeld.

Het doel van het lopende onderzoek is om de ontwikkelde kennis van deelprocessen te combineren in een zo duurzaam mogelijke demonstratieteelt. Eerst wordt in een klimaatcel van Plant Lighting uitgezocht welk kleurenspectrum LED geschikt is voor de afkweekfase van Phalaenopsis. Vervolgens wordt bij Delphy Improvement Centre in twee proefkassen geteeld van september 2021 tot mei 2022. In de controlekas wordt geteeld volgens de huidige standaarden in de praktijk. In de demokas wordt zo duurzaam mogelijk geteeld. Voor maximale elektrabesparing bestaat de belichting volledig uit LED. Signify levert dimbare armaturen. Met chlorofyl fluorescentie sensoren wordt gemeten wanneer het licht niet meer goed wordt benut en kan worden gedimd zodat maximaal elektra wordt bespaard. Verder wordt met drie schermdoeken gewerkt voor een maximale benutting van daglicht (PARperfect scherm) en isolatie. De proef wordt intensief gevolgd door een begeleidingscommissie van Phalaenopsistelers.

Het project wordt uitgevoerd door Plant Lighting en door Delphy Improvement Centre en gefinancierd door het programma Kas als Energiebron, de gewascoöperatie Potorchidee, Signify en Ludvig Svensson.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Meer nieuws

In Memoriam Eltje Loman

We hebben het trieste bericht ontvangen dat Eltje Loman op 13 mei is overleden. Hij was de drijvende kracht achter de EG- en MEI-regeling vanuit RVO.…

Lees meer