HNT Aubergine: sturen op assimilatenbalans

Joel van Staalduinen (Inno-Agro)

Recent vertelde Frank Groenewegen (Greenbrothers) in zijn blog hoe hij met de assimilatenbalans als uitgangspunt zijn auberginegewas stuurt naar een lage plantbelasting, met een snellere vruchtontwikkeling. Dit doet hij door een hogere verhouding tussen etmaaltemperatuur en lichtsom aan te houden. Doel van deze strategie is om zoveel mogelijk assimilaten aan te maken en deze vervolgens zo veel mogelijk om te zetten in productie.

In de assimilatenbalans gaat het om het evenwicht tussen de aanmaak en het verbruik van suikers. Voor de aanmaak is licht en CO2 nodig, maar er zijn meer factoren die de absolute aanmaak beïnvloeden. In het onderzoeksproject dat plaatsvindt bij Greenbrothers wordt o.a. gemeten aan lichtdoordringing, LAI, fotosynthese efficiëntie, fluorescentie, vruchttemperatuur en CO2-respons. De eerste resultaten zijn:

  • Ouder blad gaat bij lage lichtniveaus even efficiënt om met licht als het jonge blad, maar bij hoge licht niveaus haakt ouder blad snel af.
  • Ook bij hoge bladtemperaturen (33°C) en een lage RV gaat het auberginegewas goed door. De huidmondjes opening neemt dan iets af, maar blijft ruim voldoende open voor CO2-opname. De onderzoekers zijn verwonderd dat de plant geen krimp geeft. Ook bij nog hogere temperaturen lijkt de plant door te gaan.
  • Het bovenste gedeelte van de plant onderschep veel licht. Op 0,5 meter onder de kop is tussen het gewas nog maar 50% van het licht over, op 1 meter nog 15% en op 1,5 meter onder kop nog maar 5%.

In de komende periode wordt onderzocht wat de invloed van bladpukken is op de lichtdoordringing, vruchttemperatuur en fotosynthese efficiëntie om meer suikers aan te maken en meer suikers naar de vrucht te krijgen.

Meer nieuws