Frank Groenewegen: 'Meer vat op Het Nieuwe Telen'

Frank Groenewegen van auberginekwekerij Greenbrothers is voor het tweede teeltseizoen actief aan de gang met toepassen van Het Nieuwe Telen (HNT). Groenewegen volgt de cursus Het Nieuwe Telen bij Peter Geelen, past de principes voortvarend toe op zijn bedrijf en huisvest een proef in een aparte afdeling van 3.000 m2. Die proef wordt georganiseerd door TTO met financiering door Kas als Energiebron en een groep auberginekwekers.

“In 2014 hebben wij grote stappen gezet in de toepassing van HNT op het hele bedrijf door veel meer uren te schermen dan voorheen en een lagere minimum buis toe te passen, vertelt Groenewegen. Dat deden we omdat we meer dan in het verleden werken met de energie- en vochtbalans als uitgangspunt. Dit jaar gaan we een stap verder door met de assimilatenbalans in het hoofd te sturen op een lagere plantbelasting, maar snellere vruchtontwikkeling bij een hogere verhouding tussen etmaaltemperatuur en lichtsom. Overdag betekent dit bij hoog licht minder ventileren om zo het CO2 binnen te houden voor meer suikeraanmaak. Na een lichte dag mag de temperatuur ’s nachts ook hoog blijven. Dat gaat eenvoudig met weinig buis dankzij de 2 beweegbare energieschermen. Als we de minimumbuis gebruiken doen we dat niet meer met een vaste waarde van bijvoorbeeld 35 of 40°C maar met een buis die 10°C warmer is dan de kastemperatuur. Dus is het 18°C in de kas, dan is de buis maar 28°C. Dat is genoeg om de verdamping aan de gang te houden."

"Bij het ventileren werken we veel meer met windzijde dan met luwzijde. Wij hebben de ervaring dat het klimaat dan beter stuurbaar blijft. Dit werkt vooral goed bij lagere buitentemperaturen, maar we blijven alert om het bij te stellen als het nodig is."

"In de proefafdeling probeert teeltmanager Henk van Gurp net een stapje verder te gaan met het sturen op de assimilatenbalans. Eind mei is door Jan Snel apparatuur geïnstalleerd om de fotosynthese online te kunnen meten. Samen met metingen door Sander Pot van Plant Dynamics en de analyses van Peter Geelen verwachten wij meer te leren van het effect van sturing met de assimilatenbalans.”

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer