Eindrapport LED in alstroemeria

Nieves Garcia (Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw)

Full LED heeft de hoogste elektrabenuttingsefficiëntie. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research BU Glastuinbouw bij een praktijkbedrijf.

Op het teeltbedrijf Fa. Vreugdenhil is eind 2016 de eerste installatie 'High Output LED' in een hybride belichtingssysteem geïnstalleerd bij alstroemeria. Aanleiding was de wens om de intensiteit van het kunstlicht te verzwaren (huidige standaard is ca. 80 μmol), met zo min mogelijk elektriciteitskosten. Uit een oriënterende proef uitgevoerd bleek een verhoging van de intensiteit van de belichting naar 130 μmol/m2s tot aanzienlijk meer takken te leiden, maar verhogen met hybride belichting (SON-T plus LED belichting) leidt tot een stevigere kwaliteit dan dezelfde intensiteit SON-T.

Full led hoogste elektrabenuttingsefficiëntie
Naar aanleiding van deze eerste resultaten besloot het bedrijf om door te gaan met een hybride belichting in een beoogde intensiteit van 90 μmol op een oppervlakte van 2.640 m2 die inmiddels verder is uitgebreid. Voor het onderzoek is gemeten en is de productie en kwaliteit bijgehouden onder drie verschillende proefvakken:

1. SON-T: referentie met een intensiteit van 62 μmol/m2s.

2. Hybride belichting: 61 μmol/m2s SON-T aangevuld met 21 μmol/m2s LED.

3. LED belichting in een intensiteit van 79 μmol/m2s.

Door het 33% hogere lichtniveau en  meer branduren van de LED was de lichtsom in de Hybride belichting 4% hoger dan in de SON-T referentie en leverde 8% meerproductie op (langere, zwaardere takken). De ‘full LED’, ook met een ca. 33% hogere intensiteit en even veel branduren als SON-T heeft geresulteerd in 3% hogere lichtsom en een meerproductie van 6% (meer takken). Van de drie systemen blijkt de full LED optie de meest energiezuinige ondanks de lagere mindere efficiënte leds dan bij de hybride belichting; de Hybride belichting had de laagste elektrabenuttingsefficiëntie.

Vervolg
Het programma Kas als Energiebron anticipeert op een nabije toekomst zonder gas en heeft geïnvesteerd in onderzoek naar de invloed van het spectrum bij hoge kunstlichtniveaus en lage daglichtniveau bij alstroemeria en naar de mogelijkheden te telen in een All-electric kas waarbij de warmte van de lampen uit een hogere intensiteit Full LED belichting, de latente warmte en de warmte van de bodemkoeling gebruikt worden voor de verwarming van de kas. Bekijk de projecten LED bij zonlicht en Alstroemeria teelt van de toekomst dichtbij.

Het onderzoek is gefinancierd door het programma ‘Kas als Energiebron’ van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland, met een bijdrage van de Gewascoöperatie Alstroemeria, Signify en Fa. Vreugdenhil.

Meer nieuws