Praktijkproef hybride belichting alstroemeria

Beschrijving

De trend in alstroemeria is intensivering van de belichting (huidige standaardniveau ca. 80 micromol). Dit praktijkonderzoek geeft een beeld over hoe dat energiezuinig kan.

In een oriënterende praktijkproef bleek dat de takken van hybride belichting (LED en SON-T) t.o.v. alleen SON-T van steviger kwaliteit waren. Op basis daarvan heeft de ondernemer geïnvesteerd in proefvakken met LED belichting. Dit is de eerste toepassing van hybride belichting op deze schaal in de alstroemeriateelt. Op dit praktijkbedrijf met 62 micromol SON-T belichting (controle) is een proefvak van 100 m2 met 79 micromol LED belichting ingericht en een vak van 2640 m2 met 82 micromol hybride belichting (61 SON-T en 21 micromol LED) ingericht.

In dit onderzoek wordt de productie nauwkeurig bijgehouden. De  resultaten kunnen worden uitgedrukt in kg/mol licht en in kg/kWh; dit is nodig om te kunnen vergelijken door de verschillen in lichtniveaus en in branduren van de lampen heen.  Eenmalig wordt de lichttransmissie van de kas, de belichtingsintensiteit en het spectrum van het licht in de proefvakken gemeten. Daarnaast zijn er eens per twee weken destructieve bepalingen, metingen over lichtonderschepping van het gewas en fotosynthesemetingen        

Bijdrage derden: € 5.675,- in cash door de gewascoöperatie alstroemeria en € 78.000,- in uren en in kind bijdrage van investering in led.

Projectnummer 20054
Startdatum 01-01-17
Einddatum 01-07-18
Afgerond Nee
Budget €51.080
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw

Meer onderzoeken en projecten