Beperking verdamping heeft effect op wateropname

Arie de Gelder (Wageningen UR Glastuinbouw)

Verdamping heeft vooral effect op de energiebalans en het watertransport in de plant. De beperking van de verdamping in de nacht heeft effect op de wateropname door de wortel en daarmee op de Calcium opname. Dat bleek uit onderzoek en een literatuurstudie van Wageningen UR Glastuinbouw naar het verlagen van de verdamping voor energiebesparing.

Een te geringe wateropname in de nacht zal zich in de eerste plaats uiten in een aan Ca gebrek gerelateerd probleem. De energiebalans en een balans van de vochtspanning zijn door de plant te beïnvloeden via de huidmondjesopening. Daarnaast hebben ze via die weg invloed op de CO2-opname. In de nacht is CO2-opname niet van belang. Er is niet één factor die als sterke stuurfactor gebruikt kan worden om huidmondjes in de nacht gericht te laten sluiten.

Kennislacunes rond de wateropname en verdamping in de nacht zijn:

  • Hoe lang mag een periode met hoge luchtvochtigheid aan het begin van de nacht duren?
  • Hoe kan de wateropname via de EC in relatie tot weerovergangen worden gestuurd?
  • Hoe kunnen de wortelactiviteit en het substraatvolume worden geoptimaliseer?
  • Wat moet de minimale verdamping in de nacht zijn voor de minimaal benodigde opname van Ca?

In de praktijk betekent minimaliseren van verdamping dat er vochtiger, met veel isolatie en weinig luchtbeweging, moet worden geteeld. Een vervolgvraag die binnenkort wordt opgepakt in een nieuw project is het specifiek meten van de verdamping in de kop of de groeiende delen van een plant. Ca gebrek in de kop zal namelijk direct tot kwaliteitsproblemen leiden, terwijl minder verdamping en Ca-opname in oude bladen minder snel een probleem is.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws