Energieproducerende Kas

Beschrijving

Het Praktijkexperiment Energieproducerende Kas heeft tot doel om onder praktijkomstandigheden te laten zien dat het mogelijk is om netto onafhankelijk van fossiele energie te kunnen telen, waarbij de kas zelfs energie overhoudt in de vorm van warm water.

De innovaties hierbij zijn:

  • De inzet van dunnedraad Fiwihex-warmtewisselaars in lineaire uitvoering voor koeling, verwarming, ontvochtiging en bevochtiging;
  • Het Lexan ZigZag hoogisolerende kasdek;
  • Het opslaan van geoogste warmte in watervoerende zandlagen diep in de het praktijkexperiment;
  • Het onttrekken van warmte en koude op momenten dat het nodig is;
  • Via het energiezuinige kasdek met hoge lichttransmissie wordt het overschot aan warmte in de zomer opgeslagen en teruggewonnen op het moment dat het nodig is (in de winter);
  • De technologie was nog niet zover dat tegen lage kosten met een hoog rendement warmte kon worden opgeslagen en teruggewonnen. Met de Fiwihex-warmtewisselaar is de warmteoverdracht vele malen efficiënter dan bestaande technologie en wordt 4 tot 5 keer minder primaire brandstof gebruikt;
  • De verwachting is dat het praktijkexperiment op jaarbasis zelfvoorzienend is en bovendien meer warmte produceert dan benodigd is.

Resultaten

Bij Hydro Huisman in Bergerden is een experimentele kas ingericht  om het concept van de Energieproducerende Kas te beproeven. Het onderzoek heeft plaatsgevonden van voorjaar 2006 tot en met zomer 2008 en is uitgevoerd door Wageningen UR Glastuinbouw. Er is veel belangstelling geweest voor het project, zowel van tuinders als van buiten de sector. Dat laatste heeft bijgedragen aan een positief imago van de sector. Tuinders hebben intensief gediscussieerd over het concept. 

Het onderzoek heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Er is bewezen dat een kas met geavanceerde technologie energie van de zon kan verzamelen, opslaan en hergebruiken. Met zonne-energie is een prima teeltklimaat te realiseren. Het bleek dat bij een aantal potplanten teeltversnelling is te realiseren als er minder wordt gewerkt met schaduwdoek. Een voorwaarde is dan wel dat de luchtvochtigheid in de kas op peil wordt gehouden met verneveling. 

De opbrengst aan zonne-energie weegt echter nu nog niet op tegen de kosten van de nieuwe technologie. Het gebruik van WK-installaties is daarom nu uit economisch oogpunt interessanter voor de glastuinbouw. In het nieuwe Innovatie- en Democentrum (IDC) in Bleiswijk wordt verder gewerkt aan deze innovaties.     

Over het project is een brochure gemaakt met de belangrijkste resultaten. Zie download.

Projectnummer 12518-03
Startdatum 01-01-06
Einddatum 31-12-06
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten zonne-energie

Luminescente zonnecollectoren

Afgerond

Om zonne-energie te gebruiken om er warmte of elektriciteit te maken zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit van het gewas, kan alleen het…

Lees meer