DAGO sluit collectieve verzekering voor fishing operations

In de verschillende overleggen binnen DAGO worden veel ervaringen en vraagstukken besproken. Deze dienen als input voor de Kennisagenda en andere kennistrajecten. Bundeling van het gezamenlijke belang heeft in de laatste periode de volgende concrete resultaten opgeleverd:

Collectieve verzekering voor fishing operations
Werkzaamheden in een put zijn noodzakelijk voor inspectie en onderhoudsdoeleinden. Contractors leveren daarbij de tools en daarbij wordt een risico genomen. Ervaringen in de olie- en gaswereld leren dat de tools soms niet makkelijk in de casings zijn te 'runnen' en dat ze soms vast kunnen komen te zitten. Vervolgens zijn dan extra werkzaamheden nodig (fishing) om de tools er weer uit te krijgen. Doordat dit voor alle operators een vergelijkbaar risico oplevert, is een collectieve dekking logisch. Vanuit DAGO is onlangs de eerste collectieve verzekering afgesloten, specifiek voor fishing operations.

Logging tools
Om de integriteit van de putten aan te tonen is het gewenst om in een nog nader te bepalen frequentie de casings van binnenuit te inspecteren met speciale logging tools. Contractors uit de olie- en gaswereld bieden een scala aan mogelijkheden in tools, die gebruikmaken van bijvoorbeeld ultrasone of electromagnetisch technieken.

Ook zijn er tools die de diameter van de binnenkant van de casing kunnen nameten door middel van mechanische druksensoren (calliper). Vanuit DAGO worden ervaringen van de verschillende tools verzameld en gedeeld, waarbij ook de input van de contractors wordt meegenomen. Op deze manier weten we beter wat er te koop is en welke randvoorwaarden er spelen.

Lees hier meer over de Kennisagenda Aardwarmte.

Meer aardwarmte nieuws