Hortisensor: regeling belichting, schermen en CO2 op behoefte

Beschrijving

De efficiëntie waarmee gewassen licht voor fotosynthese benutten, kan gemeten worden met sensoren. Hiermee is het dus mogelijk om de belichting en de schermdoeken in kassen aan te sturen op basis van in de kas gemeten signalen. De meest praktische sensortechnologie hiervoor is chlorofyl-fluorescentie: Met deze techniek kan het rendement van de lichtbenutting contactloos worden gemeten zonder dat het gewas daar hinder van ondervindt.

Het doel van dit project is het voor de glastuinbouw praktijkrijp maken van sensoren die op basis van chlorofyl-fluorescentie de lichtbenutting ‘live’ meten in een kas. Dit wordt de ‘Hortisensor’ genoemd die robuust, betaalbaar en eenvoudig toepasbaar dient te zijn. Het praktijkdoel is dat uiteindelijk meerdere sensoren in een kas kunnen worden geïnstalleerd die ieder ‘live’ een blad meten.

Een goed voorbeeldgewas voor deze sensor is Phalaenopsis: Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de belichting en CO2 dosering meer dan 30% gereduceerd kan worden op zonder dat dat productie kost. De moeilijkheid voor een tuinder is wanneer die momenten precies vallen: het zou per ras, teeltstadium en seizoen kunnen verschillen. Dit soort onzekerheden staan toepassing van besparende maatregelen in de weg. Regeling van de belichting en CO2 op basis van de werkelijke toestand van de plant gemeten met de Hortisensor maken genoemde energiebesparing in de praktijk mogelijk.

Het project bestaat uit twee werkpakketten:

WP1: Ontwikkeling meetprotocol voor kasgewassen; prototype Hortisensor

WP2: Testen Hortisensor-prototype

In een kleinschalige opstelling in klimaatkamers wordt de betrouwbaarheid van de metingen met de Hortisensor getoetst.

De gewas coöperatie potorchidee draagt € 5.000 bij.

Resultaten

Het meten van de lichtbenutting in kassen via chlorofyl-fluorescentie maakt het mogelijk om belichting, schermstand en soms ook CO2-dosering (onder andere phalaenopsis) af te stemmen op de plant. Doel van dit project was het voor de glastuinbouw praktijkrijp maken van sensoren die op basis van chlorofyl-fluorescentie de lichtbenutting ‘live’ meten in een kas.

Projectnummer E17007
Startdatum 01-11-17
Einddatum 01-06-18
Afgerond Ja
Budget €53.338
Uitvoerder Plant Lighting ism Plant Dynamics en Sendot
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer