Ontwikkeling Energievisie 2030

Beschrijving

EZ en LTO Glaskracht Nederland hebben in juli 2014 in de Meerjarenafspraak afgesproken een visie te gaan ontwikkelen op de aanpak van de energieverduurzaming van de glastuinbouwsector na 2020. Er zijn concrete doelen en ambities voor 2020 en we willen naar klimaatneutraal in 2050, maar de aanpak/doelen daartussen is nog niet bepaald. De bedoeling is om dit halverwege 2016 klaar te hebben, in drie fasen. 

  1. In de eerste helft van 2015 analyse van ontwikkelingen op energiegebied in en buiten de sector, het formuleren van toekomstbeelden 2030 met bijbehorende doelen (CO2 emissie reductie); samen met belanghebbenden en deskundigen.
  2. In de tweede helft 2015 en eerste helft 2016 de vertaalslag naar het programma Kas als Energiebron: aanpak en activiteiten.
  3. In 2016 is dit input voor de formele evaluatie van de meerjarenafspraak als opmaat voor het maken van vervolgafspraken over de financiering van de uitvoering 2018-2020.  

Dit project betreft de eerste fase. CE Delft zorgt voor het organiseren van bijeenkomsten met betrokkenen, de discussieleiding, scherp analyseren, doorrekenen van mogelijke scenario’s en het formuleren van mogelijke toekomstbeelden.

Resultaten

De beelden 'flexibiliteit' en 'all-electric' kenschetsen de toekomstige energiehuishouding van de glastuinbouw. Een reductie van de CO2-emissie met 30% t.o.v. 2005 ligt binnen bereik:

  • Maatregelen ín de kassen: zuinigere teeltwijzen, zuinigere kassen, en hergebruik van warmte.
  • Levering áán de kassen: van duurzame energie (elektriciteit en warmte).

Daarbij zullen per regio flexibele oplossingen mogelijk zijn, zoals aansluiting bij een warmtenet, gebruik van aardwarmte of flexibel elektriciteitsgebruik op momenten dat er goedkope zon- en windenergie is. Een deel van de glastuinders kiest voor de teelt van specialties (zeer hoge toegevoegde waarde) waarvoor alleen een elektrische aansluiting nodig is, ook voor verwarmen dus.

Dit toekomstbeeld met de combinatie van 'flexibliteit' en 'all-electric' is de beste inschatting die op dit moment gemaakt kan worden en leidt tot een aantal robuuste ontwikkelingen:

  • Verlaging van de energievraag is altijd relevant: via nieuwe teeltmethoden zoals Het Nieuwe Telen; via hoogbesparende kassen, waarbij diverse technieken worden toegepast, zoals besparende beglazing en schermen; of via zuinige verlichting;
  •  Hernieuwbare energie wordt aantrekkelijk, waaronder geothermie, zon-PV op bijgebouwen en reservoirs, windturbines (mits ruimte beschikbaar is);
  • Daarnaast zullen alle energiedragers de komende decennia verduurzamen, oftewel gaandeweg steeds minder CO2 per GJ uitstoten;
  •  Alternatieve CO2 levering is noodzakelijk;
  • De energiekosten per GJ zullen stijgen, maar er zullen voor elektriciteit ook momenten komen dat de marktprijs erg laag zal zijn, flexibiliteit is voor een deel van de tuinders aantrekkelijk;
  • De inzet van gas (nu aardgas, later groengas) zal sterk afnemen zodat duurzaam geproduceerde CO2 aangeleverd moet worden.

Om hier maximaal op voorbereid te zijn is het volgens CE noodzakelijk om nieuwe technieken (zowel kas als installaties), nieuwe teeltwijzen en energieconcepten te blijven ontwikkelen en energievoorzieningsconcepten aan te passen.

Projectnummer E15002
Startdatum 01-03-15
Einddatum 01-07-15
Afgerond Ja
Budget €50.000
Uitvoerder CE Delft
Document

Meer onderzoeken en projecten