Blik op de toekomst voor energie

In het programma Kas als Energiebron wordt nu al gekeken naar 2030. Glastuinbouw en overheid werken via dit programma hard aan de afgesproken energiedoelen en ambities voor 2020, maar het wordt tijd om langer vooruit te kijken. We willen in 2050 zonder fossiele energie produceren. Wat gaan we na 2020 doen om daar te komen?

De afgelopen maanden is onder leiding van CE Delft over de toekomstverwachtingen op energiegebied gediscussieerd. Een flink aantal belanghebbenden in en om de glastuinbouwsector deden mee. Het rapport 'Visie glastuinbouw 2030 klimaat en energie' schetst twee heldere energieplaatjes die samen kunnen uitmonden in een fossiel-loze toekomst (2050): het glastuinbouwbedrijf als flexibele spin in het regionale energieweb ('flexibiliteit') en het glastuinbouwbedrijf geheel omgeschakeld op elektriciteit ('all-electric').

Ook geeft CE diverse opties aan die voor elk toekomstbeeld nuttig zijn en waar dus aan gewerkt moet blijven worden: verdere energiebesparingskennis, alternatieve CO2 voorziening, nieuwe zuinige kassen en hernieuwbare energie (aardwarmte). In 2030 zal de sector al een goed eind op weg zijn met een CO2 emissiereductie van 30-40% ten opzichte van 2005.

Bouwsteen
Het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland benutten het CE rapport als bouwsteen om met tuinders, kennispartijen en toeleveranciers een vervolgaanpak te ontwikkelen voor het programma Kas als Energiebron. Dit programma wordt vooralsnog tot en met 2017 gefinancierd.  Tevens worden energiedoelen en ambities voor 2030 voorbereid. Het doel is om de aanpak, de doelen en vervolgfinanciering in de loop van 2016 met elkaar vast te leggen. Om zo krachtig voort te gaan op de ingeslagen weg naar een klimaatneutrale energievoorziening voor een sector met duurzame toekomst!

Bekijk hier het bericht van CE Delft hierover.

Het rapport is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws