Energiezuinig teeltconcept chrysant

Beschrijving

In deze deskstudie wordt gekeken naar de volgende twee onderwerpen:

  • Mogelijkheden om verdere besparingen op warmte te realiseren met behoud van productie en kwaliteit.
  • De mogelijkheid om in de chrysantenteelt rendabel koeling in te zetten, t.b.v. energiebesparing én  optimalisatie van het kasklimaat in de zomerperiode.

In een startbijeenkomst met tuinders wordt besproken wat de ideale en tolereerbare klimaatomstandigheden zijn waarbinnen een chrysant met een hoge productie en kwaliteit kan worden geteeld. Verder wordt een longlist opgesteld van mogelijke maatregelen. Een aantal maatregelen worden doorgerekend, zowel op het gebied van het effect op teeltsnelheid en takgewicht (QMS model van DLV Plant) als op energiegebruik (KASPRO model van Wageningen UR Glastuinbouw). De voorlopige resultaten besproken in een workshop en de discussie wordt verwerkt tot een eindscenario en opnieuw doorgerekend.

Doel is het opleveren van een concept voor de chrysantenteelt waarmee het warmtegebruik en elektriciteitsverbruik beperkt wordt tot 10 m3/m2.jaar en 100 kWh/m2.jaar (referentie is 143 kWh), en waarmee de huidige productie en kwaliteit geborgd blijft. Door warmteoogst in de zomer en opslag in aquifers en benutting in de winter kan de chrysantenteelt voor warmte mogelijk klimaatneutraal worden.

Dit project is een uitbreiding/vervolg op de deskstudie ‘Besparen op elektriciteit’ die op dit moment door WUR en DLV Plant uitgevoerd wordt.

Resultaten

Bij chrysant is al in praktijkproeven aangetoond dat met de juiste maatregelen het warmtegebruik fors kan worden teruggebracht. In de studie zijn de meest relevante opties die warmtebehoefte verder kunnen beperken doorgerekend op hun besparingspotentie. Met de gezamenlijke opties kan een gasverbruik van minder dan 10 m3/m2 per jaar worden gerealiseerd. De belangrijkste opties zijn daarbij het toepassen van een extra isolerend kasdek, 2e scherm en anders omgaan met de klimaatinstellingen. Mogelijke knelpunten zijn het verhoogde risico op schimmelziekten en de lage investeringsruimte van sommige opties. Daarnaast is berekend dat bij een lage elektriciteitsprijs en een hoge gasprijs het economisch interessant wordt om de warmte te voorzien aardwarmte, of met een warmtepomp in combinatie met luchtbehandelingskasten en warmteopslag in een aquifer. Hiermee zou een klimaatneutrale kas binnen bereik liggen.

Projectnummer 20025
Startdatum 01-06-15
Einddatum 31-08-15
Afgerond Ja
Budget €42.519
Uitvoerder Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw, DLV Plant
Document

Meer onderzoeken en projecten