Teelt in balans; gerbera

Beschrijving

Het doel van dit project is het onderzoeken van een nieuwe strategie t.a.v. de verhouding tussen temperatuur/licht/plantbelasting in de gerbera teelt. Door ontwikkelingen in de teelt in de afgelopen jaren wordt in de praktijk geprobeerd bij steeds lagere (nacht) temperaturen te telen met als doel een goede of betere kwaliteit te bereiken. Dit is nodig omdat door veranderd sortiment, daglengte sturing en meer groeilicht de plantbelasting is toegenomen.

Het onderzoek sluit aan op recent uitgevoerd onderzoek waarbij extreem lage etmaaltemperaturen zijn gerealiseerd in de winterperiode. Er zijn aanwijzingen dat in de winter periode met lage temperaturen en in de rest van het jaar bij hogere, veel meer  lichtafhankelijke temperaturen geteeld kan worden. De plantbelasting en de uitgroeiduur van de bloemen zijn een belangrijke sleutel in de teeltstrategie. De plantbelasting wordt vooral gestuurd met de daglengte.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in 3 afdelingen van Wageningen UR in Bleiswijk gedurende één teeltjaar. Afd. 1: referentie met teeltstrategie die het meest gebruikt wordt in de praktijk, een koele strategie en daglengte gevarieerd over het seizoen om plantbelasting te sturen.

Afd. 2: tot half februari met standaard korte dag en lichtintensiteit van 100 μmol/(m2.s). Na half februari een hogere temperatuur/ lichtverhouding. Dit wordt vooral overdag door de zon gerealiseerd.

Afd. 3: daglengte en lichtintensiteit gelijk aan afd. 1, maar de temperatuur wordt direct al afhankelijk van de lichtsom gevarieerd, met  een steilere  verhouding tussen temperatuur- en lichtsom. Bij hele lage week PAR sommen ligt de etmaaltemperatuur kouder dan afd. 2, maar bij toenemend PAR wordt een hogere etmaal temperatuur nagestreefd.

Resultaten

Het project Gerbera telen in balans is afgerond en het eindrapport is beschikbaar. Uit het onderzoek blijk dat het extremer mee laten stijgen van de etmaaltemperatuur met het zonlicht vooral zinvol is in de het najaar, in geval van de proef bij de start van de teelt en de opbouw van het gewas. Het leverde een veel hogere productie op bij de meeste rassen.

In het voorjaar leidde de behandeling met de hoogste etmaaltemperatuur bij een aantal gewassen tot te lange en slappe bloemen. In alle gevallen is de bloemkwaliteit bij hogere temperaturen lichter. Het energieverbruik bleek bij de koudste behandeling het laagst: slechts 5 m3/m2 voor de warmte.

Dor het verschil in reactie naar ras en periode in het jaar is geen eenduidig resultaat behaald ten aanzien van het sturen van de plantbalans in de gerberateelt. Wel kunnen telers en adviseurs door meer in detail de resultaten van de proef te bestuderen aanknopingspunten vinden voor het sturen van de plantbalans, klimaat en energieverbruik in de gerberateelt aan de hand van temperatuur en lichtsom per etmaal.

Projectnummer 20017
Startdatum 01-07-15
Einddatum 01-10-16
Afgerond Ja
Budget €319.400
Uitvoerder Floriconsult groep ism WUR Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten