Teeltmonitoring Greenportkas / IDkas

Beschrijving

Het bedrijf Sunny Tom Tomatoes wil een kas van 2000 m2 bouwen waarbij de doelstelling is om 54% primaire energie te besparen ten opzicht van de Greenportkas I. Dit wordt bereikt door het toepassen van dubbel glas, buitenluchtaanzuiging en minimale inzet van belichting. In dit project wordt het energieverbruik, de productie en het klimaat gemonitord.

De monitoring greenportkas II is niet doorgegaan en verplaatst naar de ID-kas bij gebr. Duijvestijn. Rapportage volgt in de loop van 2015. 

Resultaten

Tussenresultaat: Op basis van de meest actuele stand van zaken in het onderzoek aan energiezuinige tomatenteelt in kassen en de plannen van de ondernemer, is een concept kassysteem voor Greenportkas II opgesteld. De uiteindelijke configuratie voor Greenportkas II is een combinatie van elementen uit Het Nieuwe Belichten en Het Nieuwe Telen, een dubbeldek met 4 x AR coating, zonder koeling en een verschuiving in de teeltperiode. De besparing op elektriciteit bedraagt 70% ten opzichte van Greenportkas I.

Op de benodigde aanvullende warmte wordt in termen van primaire energie niet bespaard, omdat er geen warmte (als restproduct van de koudeproductie) en minder overschot van lampwarmte beschikbaar komt. In absolute termen wordt in het Greenportkas II concept wel circa 25% minder warmte gebruikt dan in de Greenportkas I.

 

Projectnummer 14571
Startdatum 01-12-11
Einddatum 31-12-12
Afgerond Ja
Budget €58.539
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten