Tomaten telen met minder dan 20 m3/m2

Het energieverbruik van de ID-kas bij Duijvestijn Tomaten wordt in het project 'Monitoring Energiebesparing en teeltervaringen bij technische systemen voor Het Nieuwe Telen' op de voet gevolgd en vergeleken met het verbruik van een referentiekas op hetzelfde bedrijf. De ID-kas is een nieuw kasontwerp van Technokas in nauwe samenwerking met Duijvestijn, Boal, Scheuten glas en Bode Project- en Ingenieursbureau.

In de ID-kas is de kasconstructie geoptimaliseerd voor het gebruik van isolatieglas. De glasmaten zijn aangepast op de afmetingen waarmee het hoogwaardig glas uit de fabriek komt, waardoor het snijverlies tot een minimum wordt beperkt. Een nieuw luchtmechaniek is ontwikkeld en het scherm is geïntegreerd met de goot. Verder is de kas uitgerust met een luchtcirculatiesysteem ten behoeve van een nauwkeurige luchtvochtigheidsregeling.

1 tot 2°C warmer dan referentiekas
Nu de kas voor het tweede teeltjaar wordt gebruikt, heeft de teler de installaties goed in de vingers en kan het kasklimaat, dat past bij het geteelde tomatenras, worden gerealiseerd. Dit betekent dat in de ID kas 1 tot 2°C warmer wordt geteeld dan in de referentiekas. Ondanks die hogere teelttemperatuur kan het warmteverbruik onder de 20 m3/m2/jaar uitkomen. In 2015 lukt dat nog niet, simpelweg omdat de aandacht aan het begin van het jaar helemaal naar het gewas en de teelt ging. De potentie zit er echter zeker in; een besparingspercentage van 35 tot 40%.

De hoge isolatiegraad en het feit dat er grote warmtewisselaars in het luchtcirculatiesysteem zitten, maken dat de benodigde verwarmingswatertemperatuur erg laag is. In het afgelopen jaar kwam de benodigde buistemperatuur slechts 500 uur boven de 40°C en praktisch nooit boven de 45°C. Dit was een belangrijke ontwerpdoelstelling, omdat de ID-kas zoveel mogelijk met het retourwater van de andere kassen verwarmd moet kunnen worden. Dit blijkt nu dus goed gelukt.

Nu de ervaringen met de teelt goed zijn en de installatie technisch op orde is, kunnen het volgende teeltseizoen volgende stappen in de verlaging van het verbruik gezet worden. Kijkend naar de experimenten bij Wageningen UR Glastuinbouw en eigen ervaringen, blijkt dat een groter aantal schermuren en een vochtiger kasklimaat geen nadeel voor de teelt hoeft op te leveren. Deze aanpassingen verlagen zeker het energieverbruik!

Meer nieuws