Wisselend beeld proef VenlowEnergy-kas

Arie de Gelder van Wageningen UR Glastuinbouw

“In de proef met hoge draad komkommers in de VenlowEnergy-kas, waar we gericht op vochtafvoer proberen te sturen is het beeld de afgelopen dagen heel wisselend geweest. We telen bij hoge luchtvochtigheid en de planten laten zien dat we tegen de grens aan zitten voor bladproblemen- vooral door het vormen van bolblad. Afgelopen maandag was ik, na het wat sombere weer op zaterdag en zondag, zeer tevreden over  het gewas. Een mooie groei in de kop en we oogsten goede komkommers. Het gewas leek er prima bij te staan. Gisterenmiddag was dat beeld echter geheel omgeslagen. De kop groeit wat stug, de blaadjes lijken wat korter, en direct onder de kop laat het gewas veel bladeren met bolblad zien (zie foto).

Waar komt die omslag in groei vandaan? Wat deden we fout? Ik denk dat we de omslag van somber  naar zonnig weer op maandag en dinsdag niet goed opgevangen hebben. Vooral dinsdag was het heel zonnig, met hoge buitentemperaturen en een droge oosten wind. De kastemperatuur liep daardoor hoog op, tot 28 oC, en de luchtvochtigheid daalde naar 60%. Daarbij komt dat maandag het gewas is gezakt en dat onderin het gewas fors blad is geplukt. Het gevolg was dat het verdampend oppervlakte van het gewas kleiner was geworden. Kortom, omstandigheden overdag met veel instraling en een hoge verdamping, die het gewas niet goed kon opvangen.

De vraag is wat ik wel had moeten doen? Ik denk dat we het scherm overdag dicht hadden moeten trekken om de warmte op het gewas te verminderen en de vochtigheid in de kas te verhogen. Dan maar een graad warmer, als het vocht maar op peil blijft en de kop van de plant niet te sterk verdampt. Het probleem zat niet in de verdamping in de nacht. Die is de laatste tijd circa 25 gram/(m2.uur) en daarmee volgens mij voldoende. Op de sombere zaterdag en zondag hadden we wel minder water kunnen geven – eerder stoppen - , zodat de intering in de nacht groter was geweest.

De afgelopen dagen gaf dus een sterk wisselend beeld, maar juist dat beeld met ups en downs is leerzaam. Morgen is er weer een BCO van de komkommerproeven en dan zal ik mijn bevindingen met de telers, adviseurs en ontwikkelaars van systemen delen. Ik ben benieuwd naar hun mening. Uiteraard kunt u ook als lezer van deze weblog uw mening geven (arie.degelder@wur.nl), maar zonder het gewas en het gerealiseerde klimaat te zien, zal dat misschien lastig zijn.”

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer