Volle bak op themabijeenkomst 'Licht in de sierteelt'

De themabijeenkomst 'Licht in de sierteelt', die gisteren 10 december bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk plaatsvond, was met circa 150 deelnemers goed bezocht. Organisator Dennis Medema van Kas als Energiebron was blij verrast met dit aantal, dat veel groter is dan waar hij op gerekend had. “Blijkbaar is het een onderwerp wat leeft en zijn telers benieuwd naar de ontwikkelingen.”

“Door de toename van belichting is het elektriciteitsverbruik in de tuinbouw in de afgelopen 7 jaar toegenomen van 4,6 naar 7,6 miljard kWh, zei Medema in zijn welkomstwoord. “80 % van de elektra wordt gebruikt voor belichting. Belichting biedt echter ook veel kansen om energie te besparen.” Als voorbeelden noemde Medema de uitkomsten van recent onderzoek met lelie en phalaenopsis, waarbij het mogelijk lijkt om 25% elektriciteit te besparen zonder in te leveren op de productie. 

Natuurlijk licht
In zijn presentatie somde kersverse professor Leo Marcelis van Wageningen UR 5 punten op die ertoe moeten leiden dat op belichting 50% uiteindelijk energie bespaard wordt. Die punten kwamen ook terug in de workshops later op de middag. Allereerst is het volgens Marcelis zaak om het natuurlijke licht, dat gratis is, zo goed mogelijk te benutten. “Het licht diffuus maken en daarmee ook veel meer natuurlijk licht toe kunnen laten in potplanten levert daarbij de meest spectaculaire winst op ”, aldus Marcelis.

Het verhogen van de efficiëntie is het tweede punt dat hij noemde. Dat kan met LED’s die momenteel 25% efficiënter zijn dan SON-T lampen en naar verwachting nog efficiënter worden. Ook zoveel mogelijk licht onderscheppen door de planten zet zoden aan de dijk en om zoveel mogelijk assimilaten te produceren per onderschepte mol. Daarvoor is het belangrijk om de fotosynthese online te kunnen monitoren. Het laatste punt dat hij noemde was assimilaten zoveel mogelijk op de gewenste plekken te benutten, zoals voor bloemen in plaats van blad bij rozen. Volgens Marcelis staat de wetenschap nog aan het begin van wat er op het gebied van licht nog aan winst te behalen valt. “Er is nog veel te leren.”

Rondgang
Na de presentaties volgde een rondgang langs proeven in de kas, waaronder proeven met potplanten en gerbera. Daar werd duidelijk dat de nadruk van het onderzoek ligt op de mogelijkheden die LED-belichting biedt.

Een van de deelnemers aan de bijeenkomst was John van Paassen van KP Holland. Hij vond het interessant om bijgepraat te worden over nieuwe ontwikkelingen en te zien wat er in het onderzoek gebeurt. Hij constateerde dat er veel mogelijkheden zijn, maar ook dat het onderzoek nog ver van de praktijk afstaat, zoals de LED-proeven.  De heer Appelman van hoya-kwekerij G. Buis was ook enthousiast over de middag. Hij was vooral geïnteresseerd in stuurlicht en constateerde dat er bijvoorbeeld op het gebied van aanpassen van de daglengte veel mogelijk is.   

De presentaties van deze themabijeenkomst worden later op deze website gepubliceerd.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland in samenwerking met Wageningen UR Glastuinbouw in het kader van het programma Kas als Energiebron; het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

 

Meer nieuws