Vol gas voor weinig gas in 2SaveEnergy kas

Jan Janse & Frank Kempkes

De 2SaveEnergy kas toont aan dat energiezuinig geteeld kan worden met hoge, praktijk conforme producties en kwaliteit. Een update van de onderzoekers.

Met 21.5 oC ligt de gemiddeld gerealiseerde etmaaltemperatuur in zowel april als mei in de 2SaveEnergy best hoog. Je zou verwachten dat de bloeisnelheid dan ook hoog zou zijn, maar dit viel met gemiddeld 0.95 tros/week in de genoemde maanden tegen. Hetzelfde ras Cappricia had twee jaar geleden in deze kas een bloeisnelheid van 0.92 tros/week bij een gemiddelde temperatuur van 20.3 oC. De bloei verliep dit jaar dus maar een fractie sneller, terwijl de temperatuur ruim 1oC hoger was!

Oorzaak?
De vraag is wat hiervan de oorzaak is. Normaal gesproken is er bij tomaat een duidelijke relatie tussen temperatuur en bloeisnelheid, maar dit lijkt in dit onderzoek minder of zelfs niet het geval. Ook als de weekgemiddeldes worden uitgezet tegen de waargenomen bloeisnelheid, komt er een slechts een matig verband naar voren. Dit mechanisme van met de natuur mee telen om snelheid te maken tegen lage energie kosten, en dat was de laatste maand niet moeilijk, moet juist borg staan voor een goede plantbelasting en productie. In de volgende grote BCO met tomatentelers en adviseurs zal dit zeker stof voor discussie opleveren.

Productie gelijk bij laag verbruik
Momenteel staat het gewas er prima op met sterke trossen. Omdat de bovenste trossen tijdelijk wat zwakker waren, zijn ze een paar weken op 5 gesnoeid. De productie loopt tot nog toe gelijk op met de praktijk, maar de plantbelasting mag niet teveel dalen en het vruchtgewicht moet voldoende hoog blijven.

In de kas is er veel aan gedaan om het gasverbruik te beperken: geen minimumbuis, dubbel dek van glas en F-clean film, 3 schermen (waarvan 2 van aluminium) en ontvochtiging met terugwinning van voelbare en latente warmte. Het gasverbruik is laag: tot en met mei is er nog geen 5.5 m3/m2 aan gas verbruikt. Het elektriciteitsverbruik voor de warmtepomp ligt nu op ruim 12 kWh/m2 en aan CO2 (OCAP) is er 12 kg/m2 gedoseerd.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws