Versnellingsplan voor aardwarmte

Een van de onderdelen van de op 3 juli ondertekende Meerjarenafspraak energietransitie glastuinbouw 2014-2020 is het Versnellingsplan aardwarmte. Doel van het plan is een verdubbeling van het aantal aardwarmteprojecten te realiseren, met als belangrijkste aandachtspunten kennisontwikkeling, professionalisering van de keten en verbetering van de financiering. Het plan is opgesteld door LTO Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken vanuit het programma Kas als Energiebron, die daarvoor vertegenwoordigers uit de aardwarmteketen hebben geconsulteerd.

Het versnellingsplan aardwarmte bevat acties voor alle partijen. Vanuit Kas als Energiebron zijn al diverse acties in gang gezet. De kenniswerker voor de vereniging van aardwarmteoperators DAGO wordt financieel ondersteund en een project voor het opstellen van een industriestandaard is in voorbereiding. Samen met EZ en andere partijen zoals DAGO en platform geothermie, wordt gewerkt aan de organisatie en uitvoering van een gezamenlijke kennisagenda aardwarmte.

Vanuit de meerjarenafspraak zetten LTO en het ministerie van EZ samen €500.000 per jaar in voor kennisontwikkeling  aardwarmte. Ook stelt EZ €10 miljoen extra beschikbaar voor de aardwarmte- garantieregeling, waarmee voor €87 miljoen extra garanties gegeven kunnen worden. Dit is een verdubbeling van de huidige  capaciteit.

De nieuwe Meerjarenafspraak energietransitie glastuinbouw 2014-2020, werd op 3 juli 2014  ondertekend door staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ, voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland en voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. De afspraak beoogt om vanaf 2020 in nieuwe kassen economisch rendabel en klimaatneutraal te produceren en in bestaande kassen met de helft van de fossiele brandstof ten opzichte van 2011. In 2050 heeft de glastuinbouwsector een volledig duurzame en economisch rendabele energievoorziening.

Leaflet Versnellingsplan aardwarmte

Meer nieuws