Timing belichting Phalaenopsis belangrijker dan lichtsom: 32% besparing aangetoond

Bij phalaenopsis is de timing van de belichting belangrijker dan de lichtsom, blijkt uit het onderzoek ‘Minder belichten phalaenopsis zonder productieverlies II’. 32% besparing op elektriciteit zonder verlies van plantkwaliteit blijkt mogelijk.

Eerste proefronden met afkweek-planten
Het onderzoek  ‘Minder belichten phalaenopsis zonder productieverlies II’ is op 19 mei is beëindigd. In 2015 is gestart met verschillende varianten belichting in 8 kleine klimaatcabines met het ras Sacramento. Er waren twee opeenvolgende proefronden waarin werd gestart met planten die net uit de koeling kwamen. In 4 cabines werd SON-T in de ochtend en/of middag gedimd. Het dimmen was gebaseerd op eerder onderzoek waaruit bleek dat phalaenopsis licht in de vroege ochtend en namiddag slecht benut. Maar helemaal geen licht gedurende die uren bleek een negatief effect te hebben. 

Plantkwaliteit hetzelfde
Vervolgens zijn de controle en twee dimbehandeling met de grootste elektrabesparing (22% en 32%) geselecteerd voor een hele teelt. Dit maal in de grotere klimaat-units van Plant Lighting. Wederom bleek dat de dimbehandelingen evenveel CO2 per etmaal opnamen als de controle. Het bleek dat de dimbehandelingen niet inleverden op aantal takken en ook het aantal bloemen per hoofdtak was gelijk.

Er zijn plannen om een strategie te toetsen waarmee nog verder kan worden gegaan met elektrabesparing en ook minder armaturen nodig zijn. Dat plan omvat tevens toetsing van de behaalde resultaten in een kassituatie. Daaruit moet blijken of de nieuwe belichtingsstrategie zonder problemen toepasbaar is in de praktijk. 

Dit project is gefinancierd vanuit de gewascoöperatie Potorchidee en het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Op de foto: de onderzoekers van dit project

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer