Systeemvergelijkingen voor Het Nieuwe Telen

Sinds de introductie van Het Nieuwe Telen (HNT) hebben telers, onderzoekers en leveranciers niet stil gezeten en zijn diverse technieken op de markt gebracht die de telers ondersteunen bij de toepassing van HNT. Telers die zich oriënteren op de verschillende systemen zien vaak door de bomen het bos niet meer.

Om tegemoet te komen aan de vraag naar meer overzicht en objectieve informatie heeft Kas als Energiebron samen met specialisten een overzicht gemaakt. Die specialisten zijn onderzoeker Marcel Raaphorst (Wageningen UR), Stephan Persoon (Inno-Agro) en Hans Verdonschot en John van der Ven (Aelmans). Zij hebben onder andere gebruikers van de systemen geïnterviewd. Op basis van de ervaringen en gegevens van de telers zijn de sterke en zwakke punten van de installaties, tips en aandachtspunten en technische en economische kengetallen samengesteld. 

Er zijn vijf verschillende installaties voor ontvochtiging bekeken en drie systemen voor kasluchtcirculatie. Van alle acht systemen zijn technische tekeningen gemaakt om de werking te verhelderen. Bekijk de resultaten van de vergelijkingen.

Meer nieuws