‘Succesvol jaar proef Lisianthus’

Piet Hein van Baar van GreenQ

“In het project Het Nieuwe Telen Lisianthus hebben we inmiddels het eerste jaar afgerond en staat de zesde teelt er al weer in. Kijkend naar de gestelde doelen, dan kunnen we terugkijken op een succesvol eerste jaar waarin veel geleerd is. In vergelijking tot een gesimuleerde referentieteelt is er op de belichting ongeveer 26% bespaard en door het niet gebruiken van een minimum buis is op de verwarming ongeveer 37% bespaard.

Waar in de praktijk ongeveer 4 m³ gas per m² wordt gebruikt per keer dat er gestoomd wordt, is dit in de proef terug gebracht naar 1 m³ per m² door korter te stomen. Uitgangspunt bij het stomen was dat het substraat minimaal een uur 70⁰ C was. Ondanks het kortere stomen is het in het eerste jaar niet nodig geweest om bestrijdingen uit te voeren tegen bodemziektes en schimmels. Daarbij moet wel gezegd worden dat er altijd maar één teelt in de afdeling stond. Als er meer teelten in de afdeling hadden gestaan dan was de kans groter geweest dat een ziektedruk zich op had kunnen bouwen door het altijd aanwezig zijn van gewas. Een belangrijke kanttekening is echter wel dat door de energiebesparing de teeltduur per ronde ten opzichte van de praktijk 4 tot 7 dagen langer duurde. De kwaliteit van de takken was over het algemeen iets lichter met wat minder bloemen per tak.

Voor het nieuwe jaar is de grote uitdaging om de gestelde doelen nogmaals te realiseren maar de teeltduur gelijk te krijgen aan de praktijk met een gelijkwaardige kwaliteit. Momenteel is er in de nieuwe teelt bij de start meer temperatuur en uren belichting aan gehouden. De gedachte daar achter is om gelijk snelheid in het gewas te krijgen om later in de teelt de belichting op basis van straling makkelijker uit te schakelen en daar meer te besparen op uren belichting met behoud van groeisnelheid.

Verder is 50%  van de gronddoekgoten met kokos inmiddels vervangen door kleikorrels. De kwekers zien flinke nadelen tijdens de teeltwissel bij de gronddoekgoten en daarom wordt er verder gezocht naar een substraat dat makkelijker door de praktijk op kan worden gepakt. Dit geeft weer een nieuwe uitdaging aan de proef om te bekijken wat de teelttechnische mogelijkheden zijn van dit substraat."

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws