Start onderzoek naar soft stimulation technieken in Trias-zandsteen

In het voorjaar van 2015 keurde de Kennisagenda Aardwarmte het onderzoeksproject naar soft stimulation technieken in Trias-zandsteen goed. Het onderzoek start eind augustus dit jaar, maar in juli kwam de eerste begeleidingscommissie al bijeen om de opzet van het onderzoek en de doelstellingen nogmaals te bespreken.

Met dit onderzoek wil uitvoerder TU Delft de invloed van breuk-gerelateerde reservoirstromingen en/of neerslag op de injectiviteit en productiviteit in Trias-zandsteenformaties beter in beeld krijgen. Gekeken wordt naar wat de potentie is van soft stimulation voor de verbetering van putprestaties in het Trias- zandsteen. Daarnaast wordt een standaard aanpak ontwikkeld als dergelijke technieken worden toegepast in geothermische putten.

Tijdens de eerste begeleidingscommissie is de opzet en de werkwijze door de projectgroep toegelicht. Zo is onder andere besproken of er een geschikte referentie well te vinden is en of er geschikte samples zijn om te gebruiken in het onderzoek.

Resultaten in 2016
De resultaten van dit onderzoek worden verwacht in juli 2016. In de periode van het onderzoek komt de begeleidingscommissie een aantal keren bij elkaar om de tussentijdse resultaten en de voortgang van het onderzoek te bespreken.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer