Op zoek naar nieuwe CO2-bronnen

Als de glastuinbouw verduurzaamt met de toepassing van met name geothermie en de warmterotonde, dan is extra CO2 nodig. Daarnaast zijn ook voor de leveringszekerheid meer CO2-bronnen noodzakelijk.

De recente leveringsstop van OCAP onderstreepte dit belang nogmaals. Wat is de stand van zaken van andere opties voor de CO2-voorziening?

LTO Glaskracht Nederland / Kas als Energiebron werkt al jaren om te zoeken naar andere bronnen. Overigens is daarbij de eerste stap om te kijken in hoeverre de CO2-inzet in de kas verbeterd kan worden, zoals met Het Nieuwe Telen en nieuwe kennis over de behoefte van gewassen. In een studie van TNO zijn onlangs de meest kansrijke bronnen op een rij gezet. Dit is uitgewerkt in een actieplan. Om landelijke te werken aan het ‘CO2-tekort’ wordt er gewerkt aan meerdere oplossingsrichtingen en liefst CO2 uit hernieuwbare bronnen.

CO2 uit afvalverbrandingscentrales
Al een paar jaar werkt LTO Glaskracht Nederland aan de CO2-afvangst bij afvalverwerkingsbedrijf AEB in Amsterdam (die dicht bij de OCAP-leiding ligt). Hiervoor is een Green Deal met de Rijksoverheid gesloten. Er wordt gewerkt aan pilot waarvoor een subsidieaanvraag bij Europa is ingediend. Grootschalige realisatie zal daarbij niet op hele korte termijn plaatsvinden. Ook afvalverwerkingsbedrijf AVR werkt aan CO2-afvangst voor de glastuinbouw.

Grootschalige CO2 buffer / ROAD
Het Rotterdams Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD) werkt aan CO2-afvangt bij de nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte. Doel is die CO2 op te slaan in een gasveld dicht bij de kust.Als dit gasveld vol met CO2 is kan OCAP dit als buffer gebruiken om de leveringscapaciteit en –leveringszekerheid te verhogen. Dit jaar wordt een investeringsbeslissing verwacht. Op zijn vroegst in 2019 zou dit extra CO2 voor de glastuinbouw kunnen betekenen.

CO2 uit biogas
Bij de opwerking van biogas naar groen gas komen flinke hoeveelheden CO2 vrij. Bij vier projecten wordt dit reeds afgevangen en geleverd aan de glastuinbouw. Gezien de plannen voor groen gas installaties is er potentie voor veel meer. Zo wordt concreet gekeken naar CO2 uit een grote vergister in Coevorden voor levering aan glastuinbouwgebieden in de regio.

CO2 uit buitenlucht
Andere opties waar naar gekeken wordt is CO2-afvangst uit buitenlucht en CO2 uit houtstookinstallaties. Beide komen aan bod in de bijeenkomst van de studiegroep bio-energie van Kas als Energiebron. Ook loopt er een onderzoek in hoeverre CO2-transport per schip haalbaar is en in welke regio’s.

 

Meer nieuws