Kees van Dam: Klimaat gelijker en gas bespaard bij SVCO

Kees van Dam werkt zes jaar als teeltmanager bij SVCO op de locatie in De Lier. Op dit bedrijf worden onder andere potchrysanten geteeld op tafels. Van Dam gaat in op de klimaatgelijkheidsmetingen n.a.v. de installatie van luchtbehandelingskasten (LBK’s) met slurven bovendoor in één van de afdelingen.

“In een van de teeltafdelingen hadden we te kampen met flinke temperatuurverschillen tot soms wel 5°C. Dat gaf ook teeltproblemen, zoals vochtophoping op de warmste plekken en soms een stipje roest (schimmel). Wij hebben geen ventilatoren en waren gewend de vochtafvoer te regelen met schermkieren. Op basis van de goede resultaten bij chrysantenkwekerij Arcadia, met een LBK met slurf bovendoor om buitenlucht te doseren, besloot SVCO om deze door Technokas te laten installeren in een afdeling van 13.500 m2. In een project van Kas als Energiebron monitorde Paul Blom (Multi-meet) met draadloze sensoren gedurende drie maanden de gelijkheid van het klimaat. Dit werd vergeleken met een referentieafdeling zonder LBK’s.

Opvallend is dat het klimaat nu perfect gelijk is in de afdeling met LBK’s. Bovendien durven we nu bij een hogere RV te telen tot boven de 90%. De gelijkheid komt vooral doordat schermkieren niet meer nodig zijn. Dit wordt in de referentieafdeling zonder LBK’s ook niet meer gedaan. Daar zien we echter dat de RV wel ongelijk is. Deze is lager aan de gevels, omdat daar waarschijnlijk veel vocht condenseert. Met alleen ventilatoren wordt het daar ook al gelijker, denk ik. De uitblaastemperatuur van de slurven kan het beste op kastemperatuur worden ingesteld. In het begin bliezen we warmer de kas in, maar dat geeft ongelijkheid.

Helaas kunnen we het energieverbruik van de afdelingen nog niet apart bepalen. Toch ben ik overtuigd dat we flink besparen door meer schermuren en minder warme buis. Het verbruik op het hele bedrijf lag namelijk in de eerste drie maanden op zes hectare 1 m3/m2 lager dan verleden jaar. Terwijl het dit jaar een koudere winter was.”

Meer nieuws