Jeugdprogramma Klokhuis geeft uitleg over digitale tomatenplant

Bij Wageningen University & Research in Bleiswijk wordt gewerkt aan een digitale tomatenplant en een digitale tomatenkas. Middels een 'in kind' bijdrage levert Glastuinbouw Nederland ook een bijdrage aan dit project. Het educatieve jongerenprogramma Klokhuis besteedde dinsdag 15 februari uitgebreid aandacht aan de tomatenteelt van de toekomst.

"Digitalisering is een belangrijk onderdeel van de tomatenteelt van de toekomst. Mooi dat het innovatieve karakter van de glastuinbouw op een duidelijke, educatieve manier in beeld wordt gebracht bij jongeren, de consumenten van de toekomst", zegt Robert Solleveld, die namens Glastuinbouw Nederland en Kas als Energiebron bij dit project is betrokken. In de uitzending wordt de ontwikkeling van de 'digitale tweeling' stapsgewijs gevolgd en toegelicht. De onderzoeker van WUR geeft daarin ook aan dat de ervaringen worden gedeeld met telers. "Telers en teeltspecialisten die willen medenken over het project 'digital twin' kunnen zich bij mij melden", gaaft Robert Solleveld aan. "Daar maken we dan een bco van, zodat de koppeling met de praktijk wordt gegarandeerd. Hoe kunnen zij de digitale tomatenplant inzetten, die vraag staat centraal."

Duijvestijn
Een belangrijk deel van de reportage van het Klokhuis werd gefilmd op teeltlocatie Next, de nieuwe kas van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. Daar werd de moderne tomatenteelt in beeld gebracht, met aandacht voor LED-belichting, warmte uit geothermie, optimale luchtvochtigheid, watergift en voeding.

Klik hier om de uitzending van Klokhuis terug te kijken. Neem voor deelname aan de bco contact op met Robert Solleveld, telefoon: 06 391 110 70.

Meer nieuws