Is een stoomvrije chrysant mogelijk?

Glastuinbouw Nederland organiseerde op 1 juli en 3 september, samen met Delphy en Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw, twee kennissessies rondom het onderwerp ‘Weerbare chrysantenteelt zonder stomen’. Dit in opdracht van het programma Kas als Energiebron.

De kennissessies hadden vooral als doel om samen met chrysantentelers en veredelaars input te verzamelen voor kansen en knelpunten om door verbeterde weerbaarheid en perskluitkwaliteit de teelt stoomvrij te maken. Chris Blok (onderzoeker bij Wageningen Universiteit & Research) presenteerde daarin de strategie en activiteiten.

Nieuwe kansrijke onderzoekstappen
Het beeld is dat door middel van LED-belichting de weerbaarheid is te sturen en dat door een verbeterde perskluit problemen met wortelknobbelaaltje, trips, Fusarium en Pythium zijn aan te pakken. Hiermee zou mogelijk de teelt van chrysant stoomvrij kunnen worden gemaakt, wat nu veel aardgas kost.
Wel zijn er nog vragen die moeten worden beantwoord. De daarop volgende discussie met de telers en veredelaars was levendig, met bijdragen van alle partijen en gericht op het vinden van nieuwe en potentieel kansrijke onderzoekstappen. Nu wordt een onderzoeksvoorstel verder uitgewerkt en ingediend bij het programma Kas als Energiebron.

Bekijk de presentatie van de kennissessie in de bijlage.

Meer nieuws