Groot verschil in effect condens op lichttransmissie

De gebruikte oppervlaktestructuur en coatings hebben een groot effect op de lichttransmissie van het glas. Uit de voorlopige resultaten van onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw van een vijftal ruiten blijkt dat dit kan variëren van 1,5% lichtverlies tot 4% lichtwinst.

Met de komst van diffuus glas en het steeds vaker toepassen van Anti Reflectie (AR) coatings op het glas, is een kennisachterstand ontstaan over de gevolgen van condens op deze nieuwe glassoorten met verschillende oppervlaktestructuren. Van 'standaard' glas weten we dat de druppels enkele procenten licht kunnen kosten. Er is echter ook glas dat door de oppervlaktebewerking juist een waterfilm creëert in plaats van druppels. Deze hydrofiele (‘water aantrekkende’) eigenschap is juist positief voor de lichttransmissie.

Een meetmethode en instrumenten om de condensatie eigenschappen en de gevolgen hiervan op de lichttransmissie van het kasdek middels een gestandaardiseerde methode te bepalen is er nog niet. Om toch een idee te krijgen heeft Wageningen UR Glastuinbouw in een onderzoek van verschillende glassoorten setjes van 2 ruiten in het kasdek geplaatst van een warme en vochtige kasafdeling. Eén van de twee ruiten van het setje wordt constant droog geblazen. Door lichtsensoren vlak onder het glas te plaatsen wordt een gevoel gekregen voor de orde grootte van het effect van condens op de transmissie van deze glassoorten, zie tabel.

Voorlopige conclusies
De komende tijd worden de metingen volledig uitgewerkt, maar de eerste voorlopige conclusies zijn dat er duidelijke verschillen zijn in lichttransmissie tussen de glassoorten, maar dat de oorzaak van de verschillen onduidelijk zijn. Ook zijn de metingen niet goed reproduceerbaar en zijn er verschillen tussen ‘praktijkmetingen’ en metingen in het laboratorium. Daardoor is er behoefte aan een gestandaardiseerde methode om transmissie effecten van condens te kunnen meten.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer